'KNINSKA KRALJICA' U PROBLEMIMA

POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA KAZNILO JOSIPU RIMAC, PLATIT ĆE NA DVIJE RATE Grubo je obmanula javnost i nije prijavila imovinu

Josipa Rimac
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Izvjestiteljica u Povjerenstvu za odlučavanje o sukobu interesa Tončica Božić rekla je da je Povjerenstvo dobilo anonimnu prijavu da Josipa Rimac ima tri stana a da je u imovinskoj kartici prijavila samo kuću u Kninu.

Prijaviteljica tvrdi da je Rimac grubo obmanula javnost i Povjerenstvo. Redovitom provjerom kartice i zemljišnih knjiga utvrdili su da je suprug Josipe Rimac u Kninu vlasnik tri etaže tri stana.

U listopadu 2016. traženo je očitovanje. Rimac je u očitovanju navela da je njezin suprug imovinu stekao darovnim ugovorom od Republike Hrvatske kao branitelj, a obitelj te tri etaže shvaća kao njihov dom. Rimac je iz porezne uprave dostavila potvrdu o vrijednosti imovine.

''Nedvojbeno se može utvrditi da je Rimac povrijedila odredbe zakona o prijavi imovine'', rekla je Božić te predložila sankcije od četiri tisuće kuna na dvije rate, piše Dnevnik.hr.

U slučaju Matka Glunčića i dodijeli sredstava udruzi u kojoj je bio član i časopisu koje udruga izdaje, Povjerenstvo je utvrdilo da je došlo do povrede načela, da nije vodio dovoljno računa o vlastitoj vjerodostojnosti i nepristranosti. Za tu odredbu nema propisane sankcije.

Stigle su dvije prijave za Željka Reinera koji je postao vitez reda Svetoga groba jeruzalemskog čime je podređen svetom Ocu. U prijavama se Povjerenstvo pita je li sukob interesa biti podređen drugom suverenom.

Uvidom na web zagrebačke nadbiskupije, utvrđeno je da je oviteženo jedanaest novih vitezova. Članstvo se dobiva preko pozivnice i mora ih predložiti njihov biskup.

Utvrđeno je kako je red Svetog groba organizacija koja čini skup vjernika. To je počasna i protokolarna titula. Članstvo u redu ne smatra se protivnim obnašanju javne dužnosti niti dovodi u pitanje nepristranost ali Povjerenstvo ukazuje dužnosniku kako je u svakoj pojedinoj situaciji dužan zatražiti mišljenje. Ne radi se o državničkoj nego vjerskoj funkciji te predlažu da se ne pokrene postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:40