DONESENA ODLUKA

POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA ODLUČILO PROTIV PLENKOVIĆA 'Povrijedio je načelo savjesnog i transparentnog postupanja'

 
Nataša Novaković, Andrej Plenković
 Boris Kovacev, Bruno Konjevic / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja, a zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan”, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.

Plenković je trebao deklarirati svoju kumsku povezanost s Pokazom

U raspravi su članice Povjerenstva Aleksandra Jozić - Ileković i Tončica Božić izrazile suprotno stajalište onome potpredsjednika Povjerenstva Davorina Ivanjeka, koji je kao izvjestitelj u predmetu predlagao zaključak o povredi načela djelovanja jer Plenković nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum.

Ivanjek je rekao da se nitko ne može smatrati nepristranim u predmetima osobne prirode te istaknuo tri zlatna pravila - "deklarirati, izuzeti i delegirati”, na kojima Povjerenstvo inzistira od početka djelovanja. Plenković je trebao deklarirati svoju kumsku povezanost s Pokazom, ustvrdio je Ivanjek.

Najavivši da će objaviti svoje izdvojeno mišljenje, Jozić-Ileković ustvrdila je da Plenković nije povrijedio zakon jer nije bio jedina osoba koja je odlučivala o imenovanju Pokaza, budući da su u takva imenovanja uključeni i Vlada i predsjednica Republike te članovi saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Dužnosnik nije bio jedina osoba koja je imenovala Pokaza, nego se radi o procesu koji je tajan za javnost, rekla je Jozić-Ileković te dodala da ne vidi cilj i svrhu, s obzirom na tajnost postupka imenovanja veleposlanika, u tome da premijer svoj osobni odnos s Pokazom deklarira nakon imenovanja.

Ivanjek je na to uzvratio protupitanjem, "ako je post festum prekasno, je li dužnosnik trebao deklarirati tijekom postupka imenovanje tijelima koja su u imenovanu sudjelovala”.

Da u ovom predmetu nema povrede načela djelovanja dužnosnika ocijenila je i Tončica Božić. "Mislim da je ovo jedna od onih situacija u kojoj se ljudi nađu i naprave najbolje što mogu. Možda bismo i mi u nekoj budućnosti trebali s nekim smjernicama jasnije navesti da su povezane osobe i kumovi i prijatelji i susjedi, znači sve osobe s kojima dijelimo neke zajedničke ciljeve interese, stavove i slično”, rekla je.

Članica Povjerenstva Tatjana Vučetić bila je stava da je premijer povrijedio načelo djelovanja dužnosnika jer postoji njegova objektivna osobna povezanost s Pokazom koju je Plenković trebao deklarirati.

"Premijer je trebao postupiti na način da je rekao - bez obzira što sam ja s njim u kumskom odnosu, i to trebaju znati javnost, Vlada i saborski odbor, smatram da se radi o izuzetno kvalitetnom čovjeku i ne bih volio da ta činjenica spriječi kvalitetnog i dobrog čovjeka da obavlja takvu odgovornu funkciju”, rekla je.

Plenković je u Sinju rekao da nije on predložio Pokaza, nego da je to učinilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a onda je ironično progovorio o čovjeku koji ga je i prijavio.

- Pravi izbor je prijavitelj Povjerenstvu, koje se na ovom slučaju ponovno da instrumentalizirati, gospodin Bulj. Ja ću vidjeti što će Povjerenstvo kazati, a drugi put ću razmotriti da predložim ekscelenciju Bulja za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer smatram da će on svojim vrlo stručnim kompetencijama riješiti problem brexita, koji još nitko nije riješio - rekao je Plenković koji je na tu temu zakazao i izvanrednu press konferenciju u 16.30.

Neće pokrenuti postupak protiv Kuščevića

Premijer svojim ponašanjem mora pokazivati najveći standard koji svi želimo postići, a u ovom se predmetu radi o netransparentnoj situaciji koju je jednostavno trebao deklarirati, dodala je Vučetić.

Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je prijavljen da je prekršio načela djelovanja jer je u javnosti davao negativne izjave o referendumskim inicijativama Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, a istodobno je bio čelnik tijela koje je koordiniralo provjeru potpisa.

Također jednoglasno, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv člana uprave Zračne luke Dubrovnik Frana Luetića.

MVEP brani Plenkovića: On nije predložio Pokaza, odluka Povjerenstva neosnovana

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poručilo je u petak da Andrej Plenković nije predložio Igora Pokaza za hrvatskog veleposlanika u Velikoj Britaniji i smatra neosnovanom odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je premijer povrijedio načelo djelovanja dužnosnika time što nije prijavio da mu je Pokaz kum.

Vezano uz odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe da je gospodin Igor Pokaz predložen za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske temeljilo isključivo na temelju njegove dugogodišnje iskusne diplomatske karijere, stručnih kvalifikacija, neospornih profesionalnih postignuća i mnogobrojnih istaknutih diplomatskih zasluga veleposlanika Pokaza.

MVEP u priopćenju ističe da je Pokaz karijerni diplomat koji je, među ostalim, prije imenovanja na veleposlaničko mjesto u Londonu bio hrvatskim veleposlanikom pri NATO-u i u Rusiji.

Zrinjevac uz to dodaje da je premijer Plenković u konkretnom slučaju nije bio predlagatelj, "već je na temelju odluke vlade i dobivenog mišljenja nadležnog odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje odluke predsjednice Republike".

U MVEP-u dodaju da se sukladno odredbama hrvatskog ustava predsjednik vlade ne može izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika.

"Ističemo da Odluke o postavljenju veleposlanika i šefova diplomatskih misija, kao i o njihovom opozivu, donosi predsjednica RH", naglašavaju na kraju u MVEP-u i zaključuju kako je današnja odluka Povjerenstva kojom se dovodi u pitanje transparentnost postupka imenovanja veleposlanika Pokaza "neosnovana jer je postupak proveden u skladu s ustavnim i zakonskim odredbama".

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom pri njegovu imenovanju za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan”, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:12