ZAVRŠENA ISTRAGA

Povjerenstvo: Za pad MiG-ova kod Plaškog odgovoran je general Vlado Bagarić

 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - General Vlado Bagarić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadir Zdenko Sokić, zapovjednik 91. zrakoplovne baze Zagreb, i bojnik Adrian Celija, zapovjednik eskadrile borbenih aviona, zapovjedno su odgovorni za pad dvaju MiG-ova u rujnu prošle godine, utvrdilo je MORH-ovo povjerenstvo kojem je na čelu admiral Zdenko Simičić.

Nečasni otpust?

Kako doznajemo, trojicu zapovjednika smatra se odgovornim jer nisu osigurali sigurne uvjete za provođenje vježbe te nisu ispoštovala sve propisane procedure za kvalitetno odvijanje vježbe, koja je završila padom dvaju aviona.

General Bagarić i ostala dva zapovjednika, prema dostupnim informacijama, trebali bi odgovarati pred Vojno-stegovnim sudom. U konačnici kazna bi mogla biti i nečasni otpust iz Oružanih snaga.

Povjerenstvo, koje je osnovao ministar obrane Davor Božinović, u predviđenih mjesec dana od prezentacije rezultata uzroka pada dvaju MiG-ova utvrđivalo je postoji li zapovjedna odgovornost zapovjednika za pad aviona.

Poštivanje procedura

Poštivanje procedura tijekom izvođenja vježbe istraživalo je i povjerenstvo koje je istraživalo uzroke pada aviona. I ono je tada utvrdilo da su procedure prekršene. No, to se povjerenstvo nije bavilo bilo čijom odgovornošću za pad aviona.

Sedam ključnih pogrešaka

Piloti aviona, natporučnik Kudlika i satnik Trošelj, tijekom leta su napravili sedam krucijalnih pogrešaka, što je u konačnici rezultiralo padom letjelica. Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je istražni zahtjev sumnjičeći ih za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, za što je predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:58