STIPENDIJA

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA DONIJELO ODLUKU O BERNARDIĆU, JANDROKOVIĆ REAGIRAO 'Ako je tako principijelan, neka sada podnese ostavku'

 
Davor Bernardić
 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernadić prekršio je načela vjerodostojnog obnašanja javne dužnosti jer se primitkom stipendije od 263.000 kuna od privatne visoke poslovne škole Cotrugli Business School doveo u odnos ovisnosti prema toj školi. Taj odnos ovisnosti može ugroziti njegovu objektivnost u situaciji u kojoj bi kao dužnosnik odlučivao o privatnim visokoškolskim ustanovama. Odluku prema kojoj je Bernardić povrijedio članak 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo za sukob interesa donijelo je na današnjoj sjednici i to većinom glasova. Za povredu načela obnašanja dužnosti nije predviđena novčana kazna, ali već sama objava da je dužnosnik postupio nečasno i nemoralno smatra se svojevrsnom kaznom i smisao joj je osvijestiti javne dužnosnike da striktno odvajaju privatni interes od javnog posla koji im je povjeren.

Postupak protiv Bernardića Povjerenstvo je pokrenulo prije godinu dana pod početnom sumnjom da je primio nedopušteni dar. Državnom dužnosniku, naime, dopušteno je primiti dar do 500 kuna, a iznos Bernardićeve stipendije 50 puta premašuje dopušteni iznos.

"Okidač " za pokretanje postupka bila je Bernardićeva objava na Facebooku iz prosinca 2017. u kojoj se sam pohvalio da je stekao diplomu trogodišnjeg programa Cotrugli Business Schoola. Nedugo potom u Povjerenstvo je stigla prijava u kojoj se Bernardića optužuje da školarinu od 263.000 kuna nije platio sam već da mu je taj iznos u vidu stipendije poklonila navedena privatna škola. Cotrugli Business School, škola engleskog naziva, u privatnom je vlasništvu hrvatskog državljanina i postoji već godinama, ali od Ministarstva znanosti do danas nije priznata kao poslijediplomski studij.

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek na sjednici je kazao da je im Bernardić dostavio ugovor koji je u srpnju 2014. sklopio s tom poslovnom školom. Prema tome ugovoru, Cotrugli Business School mu je za trogodišnji studij od 2014. do 2017. dala stipendiju od 263.000 kuna, a on se zauzvrat obavezao za nju odraditi 120 sati "istraživačkog, mentorskog i konzultantskog rada" te pristao na ulogu zaštitnog lica škole, njezinog "aktivnog ambasadora" što znači na pojavljivanje u njezinim promotivnim kampanjama i širenje dobrog glasa o školi. Povjerenstvo je, pojasnio je Ivanjek, iz prikupljene dokumentacije ustanovilo da je Bernadić ugovorom pristao odraditi određene protuusluge privatnoj školi pa je to tijelo odustalo od prvotne sumnje da je riječ o primanju dara, jer dar je poklon bez naknade. Međutim, kako Cotrugli Business School pozamašnu stipendiju Bernadiću nije dodijelio na javnom natječaju, na temelju transparentnih objektivnih kriterija već diskrecijskom odlukom uprave škole, Povjerenstvo je zaključilo da mu je stipendija dodijeljena upravo zato što je političar-dužnosnik. Te 2014. Bernardić je bio saborski zastupnik SDP-a, predsjednik najjače zagrebačke organizacije te stranke i zagrebački gradski vijećnik. Iako Povjerenstvo nije utvrdilo primitak nedopuštenog dara, odlučilo je da je Bernardić povrijedio načelo vjerodostojnog obnašanja dužnosti.

Novčanom kaznom od 4000 kuna Povjerenstvo je danas kaznilo zastupnika Mosta Davora Runtića jer u imovinskoj kartici prešutio dugovanja koja prema fizičkoj osobi i državi ima njegova supruga, vlasnica obrta. Runtić je u očitovanju Povjerenstvu tvrdio da ta dugovanja nije dužan navesti (iako Zakon jasno kaže da mora), da su ona manja od iznosa koji se u prijavi protiv njega navodi, da je do duga i propasti obrtničkog posla njegove supruge došlo krivnjom sustava te se salvom uvreda obrušio na Povjerenstvo optužujući ga za "neznanje, nesposobnost amaterizam i glupost".

Iako se očekivalo da će Povjerenstvo na današnjoj sjednici donijeti odluku o pokretanju postupka protiv donedavnog saborskog zastupnika SDP-a, a danas člana i zastupnika Bandićeve stranke Siniše Varge, odluka o tome je odgođena. Varga je prijavljen Povjerenstvu jer se u ožujku ove godine u intervjuu Jutarnjem listu pohvalio kako preko Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije u nizu država obavlja konzultantske poslove. U imovinskoj kratici, međutim, navodi se u prijavi, nije prijavio prihode koje ubire od tih usluga, a kao dužnosnik je obavezan prijaviti sve prihode koje prima uz dužnosničku plaću. Iako je članica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković predložila da se prijava protiv Varge odbaci jer je taj zastupnik već dva puta tražio mišljenje Povjerenstva vezano uz svoje prihode koje ostvaruje mimo Sabora pa "dužnosniku treba pokloniti vjeru" da je i u ovom slučaju postupio ispravno, više članova Povjerenstva usprotivilo se njezinom stajalištu. Povjerenstvo je na kraju odlučilo odgoditi odluku o pokretanju postupka protiv Varge i zatražiti njegovo dodatno očitovanje o tome prima li novac za konzultantske usluge i zašto te prihode nije prijavio u imovinskoj kartici.

Prošlogodišnji posjet kontroverznog Dragana Markovića Palme, načelnika srbijanskog grada Jagodine, neće uroditi pokretanjem postupka protiv njegova domaćina, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Povjerenstvo je zbog Palmina posjeta samoinicijativno formiralo spis o Bandiću i to na temelju javno dostupnih informacija. Iz priložene dokumentacije koju je Povjerenstvu dostavio Bandićev ured to je tijelo, međutim, zaključilo da je Palmin posjet Zagrebu organiziran zbog kulturne i sportske suradnje Zagreba i Jagodine, te međusobnih investicija između dviju država i da u svemu tome nije bilo Bandićeva osobnog interesa. Ništa sporno Povjerenstvo nije našlo ni u podatku koji im je Bandić dostavio, a prema kojem je potrošio 23.492,59 kuna iz zagrebačkog proračuna kako bi u trima dnevnim novinama objavio tekst u kojem se brani od javnih kritika zbog Dragana Markovića Palme u Zagreb.

Povjerenstvo nije našlo elemenata ni za pokretanje postupka protiv Ivana Pernara zbog reklamiranja na društvenim mrežama C vitamina koji prodaje austrijski lanac dm kao učinkovit lijek. To je tijelo dobilo očitovanje od trgovačkog lanca dm u kojem navode kako oni nisu angažirali Pernara za reklamnu kampanju već da saborski zastupnik njihov C vitamin reklamira svojevoljno.

Stipendiju Cotrugli Business Schoola primio i Gordan Maras

Valja podsjetiti da je istu stipendiju Cotrugli Business Schoola kao i Bernadić od 2007. primio još jedan SDP-ovac, današnji predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a i saborski zastupnik Gordan Maras. Maras je, međutim, prije nepune dvije godine za Jutarnji list izjavio da u trenutku primitka stipendije još nije bio saborski zastupnik SDP-a. Prije ulaska u Sabor Maras je bio poslovni tajnik i zaposlenik SDP-a.

Jandroković: 'Ako je tako principijelan, neka sada Bernardić podnese ostavku'

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u srijedu uoči koalicijskog sastanka da su sve opcije otvorene u vezi s neslaganjem HNS-a i HDZ-a o povećanju koeficijanata učiteljskih plaća.

"Sve opcije su u ovom trenutku moguće i ne bih ni jednu favorizirao. Razgovarat ćemo i vidjeti kako razmišljaju naši partneri, ne samo HNS nego i ostali. HDZ je vrlo jasno artikulirao svoju poziciju", rekao je novinarima Jandroković. Upitan hoće li na sutrašnjoj sjednici Vlade biti proračun, odgovorio je da će se razgovarati i o tome.

Na upit o imovinskoj kartici glavnoga državnog inspektora Andrije Mikulića, koji je u njoj zatajio stvarnu površinu svoje nekretnine, uzvratio je da treba SDP-ovce pitati o odluci Povjerenstva za sprječavanje sukob interesa.

Povjerenstvo je ocijenilo da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, dok je bio na čelu zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik, povrijedio načelo djelovanja jer je stipendiju od 260 tisuća kuna primio kao političar, a ne kao stručnjak.

Jandroković je rekao da je za puno manje stvari, odnosno u slučaju imenovanja veleposlanika u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske Igora Pokaza, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković bio oštro napadnut te se tražila njegova ostavka.

"Ako je tako principijelan, neka sada Bernardić podnese ostavku. To je jako ozbiljan slučaj, jedan od najozbiljnijih jer se radi o izravno stečenoj materijalnoj dobiti od 260 tisuća kuna", ocijenio je Jandroković. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:20