NETOČNE INSINUACIJE

POVODOM SMJENE RAVNATELJA NOGALA Grad Zagreb: Unatoč višekratnim upitima nismo dobili dokumentaciju projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu

Dječja bolnica Srebrnjak
 Davor Pongracic / CROPIX

U povodu smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala, iz Grada Zagreba u ponedjeljak je priopćeno da, unatoč višekratnim upitima, nisu dobili dokumentaciju za projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu u toj bolnici, koja bi mogla biti podloga za raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova.

S obzirom na netočne insinuacije da se smjenom ravnatelja želi zaustaviti projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu ističemo da projekt u cijelosti podržavamo od 2009. godine te da je Grad Zagreb, osim logističke i stručne pomoći, u njega do sada uložio ukupno 28 milijuna kuna, kaže se u priopćenju.

Je li Nogalo sakrio dokumentaciju?

"Stoga postavljamo pitanje: zašto se dokumentacija skriva od Grada Zagreba kao osnivača i vlasnika Dječje bolnice Srebrnjak, a od kojeg se ujedno traži da pokrije sve za Europsku komisiju neprihvatljive troškove za koje danas nemamo nikakvu predodžbu koliko bi mogli iznositi"?

Kao dokaz iz Grada prilažu nekoliko dopisa, među kojima su i dopisi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o podršci projektu bivšim ministrima znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru i Pavi Barišiću iz 2016.

Bivši ravnatelj Božo Nogalo, koji nakon smjene radi na novom radnom mjestu liječnika pedijatra na Srebrnjaku, odgovara kako je Gradu dostavljena studija izvedivosti na tristotinjak strana, kao i da je sa svime oko projekta bio upoznat Gradski ured za zdravstvo.

"Do problema je došlo nakon potpisivanja ugovora, kada je poslana kontrola, a sve zbog javne nabave, jer sam tražio najvišu tehnologiju, opremu i prostor", tvrdi Nogalo.

Ističe kako ga je prije smjene na desetak minuta primio Bandić, tražeći da "časno odstupi" s ravnateljskog mjesta, ali on nije želio ostaviti ljude i projekt na kojemu su radili deset godina.

Riječ je, kaže, o vrlo kompleksnom projektu koji ne može provesti na jednostavan način netko tko nije u njemu sudjelovao, pa smatra da bi se sada u sve trebala uključiti Vlada.

Translacijski centar je projekt Vlade i Dječje bolnice Srebrnjak, koja je nositelj projekta, a Zagreb je na početku dao 5 milijuna kuna za izradu glavnog projekta i dobivanje građevinske dozvole.

"Grad nije sudjelovao u njegovoj pripremi, sve je dogovarano s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova i Europskom komisijom, uz nadzor međunarodnih konzultanata koji rade studije izvodljivosti za sve projekte koji su prošli na natječaju", kaže Nogalo.

Nogalo: Za očitovanje sam dobio jedan dan

Iz Grada su također dodatno komentirali Nogalovu smjenu, prema službenim tvrdnjama zbog proceduralnih nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u zadnjih sedam godina.

Ističu da je Gradski kontrolni ured, na temelju čijeg je nalaza Nogalo smijenjen, mogao napraviti uvid samo u dokumentaciju koju je dostavio ravnatelj bolnice. Nejasno im je zašto se ravnatelj nije očitovao, zatražio drugi rok o očitovanju ili priložio dodatnu dokumentaciju, kada tvrdi da je ima.

Također navode kako je nalaz Gradskog kontrolnog ureda upućen gradonačelniku i Gradskom uredu za zdravstvo 4. studenog, a ravnatelja i članove Upravnog vijeća s njim je upoznala predsjednica vijeća 2. prosinca. Upravno vijeće zakazalo je nastavak sjednice 4. prosinca kako bi se ravnatelj mogao očitovati, ali on to nije napravio i nije zatražio drugi rok za očitovanje.

Na tvrdnju da se nije očitovao i zatražio drugi rok za očitovanje Nogalo odgovara kako je za očitovanje dobio jedan dan, što smatra apsurdnim jer je nemoguće u tom vremenu prikupiti svu dokumentaciju iz 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:43