MAČEKOV COME BACK

POVRATAK BIZNISU NAKON FIMI-MEDIJE Bivši Sanaderov spin doktor opet se bavi PR-om: 'Klijenti, čekam vas'

Dok je trajao postupak za Fimi-Mediju, radio je samo u regiji. Sad počinje i u RH
 Damjan Tadić/CROPIX

Bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade Ratko Maček, koji je u sudskom postupku za Fimi-Mediju nepravomoćno osuđen na godinu dana uvjetne kazne uz rok kušnje od četiri godine, planira se, neslužbeno doznajemo, vratiti privatnom poslu u odnosima s javnošću i političkim marketingom.

Mačekova tvrtka MPR Strateško komuniciranje d.o.o., koju je osnovao nakon izlaska iz Vlade zajedno s kolegom Miroslavom Kovačićem, ostala je bez poslova u Hrvatskoj otkako je počeo sudski postupak. Ali, za to su vrijeme, doznajemo od izvora bliskog Mačeku, poslovali u zemljama regije, gdje su odradili nekoliko izbornih kampanja.

- Sad se opet žele vratiti poslu, sve će ovisiti o klijentima, naravno, ali vraćaju se PR-u i političkom marketingu, nikada ni nisu prestali u potpunosti poslovati, ali nisu ih htjeli angažirati dok su bili svakodnevno na stranicama crne kronike - kaže nam izvor blizak Mačeku.

Na pitanje hoće li surađivati s HDZ-om odgovara da se o tome još, koliko mu je poznato, nije razgovaralo.

Inače, račun Mačekove tvrtke trenutno je blokiran, ali od bliskog izvora doznajemo da je riječ o, navodno, zanemarivom iznosu.

Na financijskim servisima vidiljivo je da je račun tvrtke 30-ak dana u blokadi, ali kako nije tako dugo poslovala u Hrvatskoj, to nije toliko zabrinjavajuće.

Tvrtka je prijavila 2012. godine prihode od 1,4 milijuna kuna, a gubitak nakon oporezivanja iznosio je 1,1 milijun kuna, dok je godinu dana ranije prijavila prihode od oko milijun kuna. Prijašnjih godina, primjerice 2009., Mačekova je tvrtka jako dobro poslovala te je prijavila 9,6 milijuna kuna prihoda.

Zbog sudskog procesa za Fimi-Mediju, u kojem se Maček našao na optuženičkoj klupi zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, klijenti su odustali od angažiranja, pa su i prihodi pali.

No, već dan nakon presude Maček je viđen u društvu sa Sunčanom Glavak, bivšom suradnicom i HDZ-ovom saborskom zastupnicom, pa se počelo nagađati da se bivši glasnogovornik opet želi približiti HDZ-u. Neslužbeno doznajemo da je Maček i dalje, nakon svega, pun samopuzdanja te uvjeren da svaku političku stranku može dovesti na vlast.

- On je takav, vjeruje da opet može uspjeti u tom poslu - tvrdi naš izvor. A posljednje dvije godine Maček je sjedio u sudnici Županijskog suda odmah do bivšeg premijera i šefa Sanadera te ostalih opuženika, koji su nepravomoćno osuđeni za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz javnih poduzeća.

Sanader je osuđen na 9 godina zatvora, a njegovoj bi se obitelji trebalo oduzeti 15,2 mil. kn. Mladen Barišić osuđen je na 3 godine. Blagajnica HDZ-a Branka Pavošević dobila je 18 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:48