GLAVNI KONZULTANT

POVRATAK OSUĐIVANOGIvan Gotovac sredio braći Stanićkupnju tvrtke za 48 milijuna eura

Gotovac je bio glavni konzultant za transakciju između Agrokora i Stanića za kupnju uspješnog branda Juicy
 Goran Mehkek / Cropix

Bosanskohercegovački poduzetnik Svjetlan Stanić, kralj sokova u regiji, kupio je od Agrokora za 48 milijuna eura (360 milijuna kuna) brend Juicy i dio pogona i kojima se proizvodi. Kupio je i dio proizvodnje Jamnice i Mladine u Hrvatskoj te Sarajevskog kiseljaka u BiH.

Međutim, manje je poznato da je tu transkaciju za Stanića proveo Ivan Gotovac, vlasnik tvrtke “Euris” koja se bavi poslovima spajanja tvrtki, strateškim savjetovanjima i financijama, a nekadašnjim potpredsjednikom Hrvatskog fonda za privatizaciju. Prodaja Juicy sokova trebala bi Ivici Todoriću, vlasniku Agrokora, osigurati dovoljno kapitala za zatvaranje transkacije oko kupnje slovenskog maloprodajnog lanaca Mercator.

Konzultant Gotovac je zajedno sa Stanićem optužen za jednu od prvih korupcijskih afera u Hrvatskoj, kodnog imena Maestro, poznatije kao “peka”.

Suđenje za HFP

Gotovac je 2011. proglašen krivim za primanje mita od poduzetnika Svjetlana Stanića te za pokušaj zloporabe položaja i ovlasti u njegovu korist, zbog čega je dobio 22 mjeseca, a Stanić godinu dana zatvora.

- Nisam to očekivao - bilo je jedino što je izjavio Ivan Gotovac nakon objave presude. USKOK je Gotovca teretio da je kao potpredsjednik za prodaju HFP-a pogodovao Svjetlanu Staniću da pod što boljim uvjetima kupi većinski paket dionica Dalmacijavina, kao i da se domogne splitskog hotela Bellevue. Stanić je Gotovcu nudio pet milijuna kuna pozajmice za trgovanje dionicama te obećao mu radno mjesta savjetnika u svojoj tvrtki. Sud je kao mito uvažio jedino to, dok je darovanu peku vrijednu 400 kuna, dva noćenja u Monte Carlu i ljetovanje na Stanićevoj jahti odbacio, ocjenivši kako se to može gledati u kontekstu “međusobnog prijateljskog darivanja iznadprosječno imućnih obitelji.”

Nakon 15 mjeseci pritvora, Gotovac je u žalbi naveo kako smatra da ga moraju pustiti, jer “dužina njegova pritvora nije u razmjeru s težinom kaznenog dijela za koje ga se tereti.” Žalba je prihvaćena.

Gotovac je u više navrata, iznoseći svoju obranu, rekao da tijekom privatizacije Dalmacijavina nije napravio nijednu radnju za koju nisu znali njegovi pretpostavljeni te da je Stanić cijelo vrijeme komunicirao s drugim osobama u Fondu, ali nije htio navoditi njihova imena, jer je puno ljudi bilo uključeno u proces privatizacije.

Otpočetka je tvrdio da Staniću nije odao nijedan tajan podatak, nego da je za njega učinio sve što bi učinio i za bilo kojeg drugog zainteresiranog kupca. Cjelo vrijeme je isticao kako je sa svim odlukama i pripremljenom ponudom bio izravno upoznat tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Zato je kao svjedok pozvan Polančec, koji je rekao da je naredba o privatizaciji stigla od bivšeg predsjednika HDZ-a i Vlade Ive Sanadera.

Oslobađajuća presuda

Gotovac i Stanić su, međutim, oslobođeni i brzo se opet našli u zajedničkom poslu. Gotovčeva tvrtka je 2008. godine imala prihod od svega 40 tisuća kuna, a lani je uprihodila 1,4 milijuna kuna, s neto dobiti od 18,4 tisuće kuna. Gotovac je naveden kao jedini član i osnivač tvrtke od 2005. godine. Ima petoro zaposlenih.

Manje je poznato i da je Ivan Gotovac mlađi brat Ante Gotovca, koji je sa Simonom svojedobno bio zvijezda tabloida. U rodu je i s kompozitorom Jakovom Gotovcem, pjesnikom esejistom i političarem Vladom Gotovcem, arhitektom Franom, braniteljem Vladom, umjetnikom Tomom, kompozitorom Perom, sinom Jakova Gotovca, za kojeg se svojedobno udala redateljica Mani Gotovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:06