NEUNIŠTIVI POLITIČAR

POVRATAK ŠEKSA Karamarko ga vraća u Predsjedništvo HDZ-a jer će se odreći Kosor!

Računamo na sve iz stranke, pa tako i na Vladimira Šeksa - komentirali su u HDZ-u informacije da se bivši potpredsjednik stranke aktivnije vraća na političku scenu, i to nakon što je izgladio odnose s novim vodstvom, a posebice novim šefom Tomislavom Karamarkom.

Nova kandidatura

- Šeks je iznimno stručan, mnogo je napravo za stranku - tvrde u vrhu HDZ-a i dodaju kako i nije bilo potrebe za nekim pomirenjem jer je “Šeks ionako od početka bio korektan”.

- Nikada se nije negativno izjašnjavao o Karamarku, niti je davao kojekakve izjave u javnost, poput nekih drugih članova stranke. Usto, dodijeljeno mu je važno područje - mjesto predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije - komentirali su u vodstvu stranke. Na pitanje hoće li Šeks biti kooptiran i u Predsjedništvo HDZ-a, o čemu se u stranci sve više špekulira, ističu da se o tome “nije razgovaralo”.

No, da bi Šeks uskoro mogao ući u to tijelo, govore i informacije da će se za mjesec dana u HDZ-u održati izbori za novoga predsjednika Utemeljitelja stranke, izbori za novo vodstvo Mladeži HDZ-a te Zajednice žena Katarina Zrinski. Izvori iz stranke navode da će se Šeks kandidirati za funkciju predsjednika Utemeljitelja koju trenutačno obnaša Đuro Perica.

Direktni ulazak

U tom slučaju, Šeks bi automatski, i to prema zadnjim izmjenama Statuta koje je predložila bivša šefica HDZ-a Jadranka Kosor, po toj funkciji ponovno postao i član Predsjedništva. Naime, prema tim izmjenama, u Predsjedništvo direktno ulaze šef Utemeljitelja, šef Mladeži, predsjednica Zajednice žena te šef zagrebačkog HDZ-a.

Iako su u vodstvu stranke ustvrdili kako još ništa ne znaju o Šeksovoj kandidaturi, doznajemo, da mu je mjesto u Predsjedništvu, zapravo, obećano ako se što više distancira od bivše premijerke i šefice HDZ-a Jadranke Kosor.

- Ma kakva kandidatura. Jednostavno će smijeniti Pericu i postaviti Šeksa - ironično je komentirao skore izbore jedan član HDZ-a.

A da je došlo do promjene na relaciji Šeks - Karamarko moglo se jasno iščitati i iz posljednjeg intervjua bivšega potpredsjednika Sabora u kojem je Šeks, među ostalim, istaknuo kako vjeruje Tomislavu Karamarku te da je on pobijedio jer je stranka u njemu prepoznala lidera. Mnogi su te Šeksove izjave shvatili kao otvoreno okretanje leđa dojučerašnjoj najbližoj suradnici, pogotovo kad je rekao da je unutarstranačke izbore izgubio zbog podrške koju je dao Kosor.

Prijašnji dogovor

- Šeks je shvatio kako treba postupiti ako ne želi ostati na margini. A do dogovora novoga vodstva s njim došlo je još prije nekoliko mjeseci. Naime, premda su Šeks i Kosor u isto vrijeme smijenjeni s mjesta potpredsjednika Sabora i naizgled se činilo da prolaze istu krizu, odnos prema njima nije bio isti. Za razliku od Kosor, koju vrh HDZ-a redovito izbjegava pozivati na stranačke događaje te je pokušava potpuno marginalizirati, Šeks je uvijek bio pozivan.

Sjetite se proslave godišnjice HDZ-a na Jarunu 17. lipnja, kada je Šeks pozvan na svečanu sjednicu, a J. Kosor je dobila poziv samo na domjenak. Stalno su se pravile razlike kako bi se među njima stvorio što veći razdor. Iz tih je razloga Karamarko i dodijelio Antikorupcijsko vijeće Šeksu, a ne Jadranki Kosor, što bi bilo logičnije.

Posljednji udarac bio je i kad je Šeksu stranka dodijelila auto i vozača, nakon što je smijenjen s funkcije potpredsjednika Sabora - ispričao je jedan visokopozicionirani član HDZ-a.

‘On vam je kao mačka s devet života’

Izvor Jutarnjeg u HDZ-u kaže kako se Vladimir Šeks sada često druži s Tomislavom Čuljkom, jednim od glavnih Karamarkovih ljudi.

- U vrijeme dok su mediji pisali kako Šeks i Kosor stvaraju pokret otpora protiv vrha HDZ-a, Šeks je već bio u dogovoru s Karamarkom. Već je tada radio na nekim projektima i održao tri-četiri sastanka sa šefom HDZ-a. On je jednostavno takav, kao mačka s devet života. Uz to je tašt i učinit će sve da opstane na sceni. Kad je prije nekoliko mjeseci Karamarko izjavio da je Šeks uteg za stranku i da ga se treba riješiti, Šeks je to jedva preživio. A sada su zajedno. No, sve koji poznaju Šeksa to ne čudi. Okretao je leđa mnogima i prije, pa zašto ne bi sada i J. Kosor. Mnogi su mislili da će to učiniti i ranije. A ako ga upitate za neke njegove poteze, samo će slegnuti ramenima i reći “a, slušaj, sve ti je to politka” - ispričalo nam je nekoliko članova stranke. Kažu kako Šeks i Kosor više nemaju tako prisan odnos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:31