OBRAT

POZADINA BRKIĆEVIH PORUKA Sprema se teren za dogovor HDZ-a i SDP-a o novom šefu DORH-a i guverneru?

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Izjava Milijana Brkića, zamjenika šefa HDZ-a i potpredsjednika Sabora, o zajedničkom sjedanju za stol sa SDP-om zatekla je mnoge u HDZ-u.

I dok su jedni, kažu, bili iznenađeni objavom na Facebooku u kojoj, među ostalim, stoji “nema nama naprijed dok HDZ i SDP ne sjednu zajedno za stol i dogovore se što je najbolje za naš narod i jedinu nam Hrvatsku”, drugi su iz toga iščitali razne poruke - od potpore predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović do poruke HDZ-ovu partneru HNS-u, pa i premijeru Andreju Plenkoviću. No, slažu se u jednom - da Brkićeva izjava koju je, kako je naveo, istaknuo na tribini “Nova hrvatska migracija” na kojoj je sudjelovao u Frankfurtu - nije slučajna.

Odnosi u HDZ-u

- To Brkić nije izjavio tek tako. Izjava je ciljana, a pitanje je kome je poruka sve upućena - komentirao je jedan istaknuti član HDZ-a. Više njih reklo nam je da ih je iznenadila prvo otvorena Brkićeva potpora predsjednici oko Srbije, a potom i ova izjava o sjedanju za stol sa SDP-om. Jedan član stranke ističe kako je poznato da su odnosi Brkića i predsjednice odlični za razliku od onih s premijerom.

- Ne bi me iznenadilo da se tu stvara struja koju čine Brkić, predsjednica te dio članova stranke koji su nezadovoljni Plenkovićem - kaže ovaj član HDZ-a.

Drugi sugovornik kaže kako smatra da je to dijelom poruka HDZ-ovu partneru HNS-u.

- Brkić je HNS-u očito želio poručiti da postoji alternativa ako budu radili probleme. Ne mislim pri tome da su više moguća preslagivanja, ali išlo bi se na nove izbore. Mislim da je i premijeru htio poručiti da mora djelovati. Činjenica je da Vlada, prije svega zbog klimave većine, nije sposobna donositi odluke. Krupni problemi se ne mogu riješiti bez čvrste vlasti i jasne većine - kaže naš sugovornik.

Iz vrha stranke neslužbeno su, pak, poručili da nema govora o velikoj koaliciji.

- U tome vidim najavu malo većih Brkićevih ambicija - kaže još jedan HDZ-ovac.

- Možda se Brkić nije baš precizno izjasnio, ali mislim da je htio upozoriti na to da se treba dogovarati oko strateških stvari jer SDP do sada nije podržao niti jednu inicijativu Vlade - kaže sugovornik iz Brkićeva kruga. Dio sugovornika smatra da je Brkićev poziv za razgovor bez ideoloških podjela stigao pod utjecajem političke situacije u Njemačkoj i odnosa CDU-a i SPD-a, a neki pak vjeruju da odražava stanje unutar same stranke.

Miran dijalog

- Brkićeva pozicija u HDZ-u nije bajna. On koristi svaku prigodu da kaže svoj stav i ovime je dobio medijski prostor. Njegov poziv SDP-u za normalnu komunikaciju nije ništa više od dobivanja pažnje - smatra dio sugovornika. Neki njegovi bliski suradnici pak smatraju da se Brkić očito pozivom na miran dijalog s najvećom oporbenom strankom želi pozicionirati kao umjereni HDZ-ovac.

- Njega se do sada percipiralo kao strogog desničara, glasnog zagovornika branitelja i šatoraša. Ovim potezom, kao i onim kojim je pozdravio Vučićev dolazak u Hrvatsku želi sebe predstaviti kao umjerenog i pragmatičnog političara - smatraju njegovi suradnici.

Iako većina sugovornika vjeruje da je koalicija HDZ-a i SDP-a na čelu s Bernardićem nemoguća, ipak dio njih vjeruje da takvu mogućnost ne treba potpuno odbaciti.

Podsjećaju na koaliciju HDZ-a i HNS-a, za koju su mnogi bili uvjereni da se nikada neće dogoditi.

- Osim toga, indikativna je i izjava bivšeg SDP-ova ministra Siniše Hajdaša Dončića da SDP-u prijeti raskol. Je li to samo zbog Bernardića ili možda zbog eventualne ponude koja je stigla na Iblerov trg s Trga žrtva fašizma, pokazat će vrijeme - kažu naši sugovornici.

Stabilna koalicija

Politolog Ivan Rimac smatra da se radi o racionalnom pozivu na rješavanje stvarnih problema, a ne problema utemeljenih u ideološkom i rodoslovnom smislu.

- Brkića se karakterizira kao odličnog operativca, njega mnogi percipiraju kao političara utjecajne tvrde struje unutar HDZ-a, no on ostavlja i dojam pragmatičnog političara koji je vrlo realan. I ovaj poziv je realan i jasan, jer Hrvatska je uistinu zarobljena u ideološkom diskursu - smatra Rimac.

Na ovom tragu je i politolog Pero Maldini koji smatra da je u ovom trenutku koalicija HDZ-a i HNS-a poprilično stabilna te nema razloga za preslagivanja.

- Da je SDP stabilan, da Bernardić nije u ovakvoj situaciji, a da je situacija s HNS-om kao što je u prošlom mandatu bila s Mostom, onda bi se to moglo iščitati kao poziv na koaliciju ili “puštanje balona” - kaže Maldini.

I on se slaže da Brkićeva izjava ide u smjeru podrške novom stilu u političkoj komunikaciji, koji na određeni način promiču Plenković i Vlada, i kao takva pozitivna. No, podsjeća Maldini, upravo je Brkić često znao biti predvodnik svađalačkog diskursa i isključivosti.

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić smatra da Brkićeve riječi treba shvatiti vrlo ozbiljno.

- Gosp. Milijan Brkić je zamjenik predsjednika HDZ-a. Poznato je da on drži stranku i često se procjenjuje da je on zapravo pravi HDZ. Činjenica je da nam se bliže izbori novih čelnih osoba HNB-a i glavnog državnog odvjetnika i da je potrebno na vrijeme osigurati dobru većinu za siguran odabir poželjnih kandidata - smatra Mamić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:57