DRAMA U UTORAK NAVEČER

POZADINA HAVARIJE KOD DUBROVNIKA 'Pacijentu je pozlilo u utorak navečer, imao je srčani udar. Na kraju je do bolnice prevezen trajektom'

 CROPIX

Još uvijek traga se za osobama nestalim sinoć u havariji koja se dogodila u 21,20 sati u Koločepskom kanalu do koje je došlo nakon što je brod Danče upućen u hitni medicinski prijevoz na otok Mljet. Pri sudaru broda i gumenjaka na kojemu je bilo devet osoba, poginulo je troje ljudi, dvoje je ozlijeđeno, a četvero je nestalo.

"Pacijentu je pozlilo u utorak navečer. Uspjela sam ga stabilizirati, ali EKG je pokazao da ima srčani problem, odosno vjerojatno srčani udar te da treba bolničku pomoć pa sam prema proceduri pozvala Hitnu pomoć u Dubrovniku, a onda je pokrenut idući postupak prema Lučkoj kapetaniji u Dubrovniku kako bi se organizirao prijevoz do dubrovačke bolnice. No, u međuvremenu se dogodila ova strašna nesreća pa je umjesto broda Danče angažiran trajekt i pacijent je zbrinut u OB Dubrovnik. Prema mojim informacijama, potvrđeno je da je pacijent imao srčani udar i trenutno je u koronarnoj jedinici, a njegovo je stanje stabilizirano", rekla nam je dr. Sandra Benković, liječnica obiteljske medicine u Goveđarima na Mljetu.

No, stanovnici Mljeta kažu da postoji kontinuirani problem hitnog zbrinjavanja pacijenata s Mljeta. Naime, na otoku nema helidroma na koji bi mogao sletjeti veliki vojni helikopter pa ta vrsta pomoći zasad nije moguća. U nekim slučajevima poput velikog nevremena, kakvo je vladalo tijekom utorka zbog jakog juga, također je nemoguće prebaciti pacijente malim brodom do Dubrovnika, a usput rečeno otok nema ni neki stalni brod za hitni prijevoz.

U tim slučajevima "uskače" uglavnom brod dubrovačke lučke kapetanije Danče za koji nakon obavljenog prijevoza HZZO plaća gorivo oko 5400 kuna za zdravstveno osigurane pacijente. Mljećani traže da problem riješi Županija plaćanjem nadstandarda otočanima kojim bi se osigurao "primjeren zdravstveni standard za one koji odluče živjeti na otoku".

Pronađeno treće tijelo

Nakon 14 sati potvrđeno je da je otkriveno još jedno, treće tijelo stradale osobe. Otkriveno je u ispod glisera, a kako se neslužbeno saznaje riječ je o muškarcu.
U potragu za nestalima uključili su se ronioci iz Divulja koji pretražuju podmorje na mjesto kolizije gumenjaka i broda Danče Kapetanije Dubrovnik. Dubina na tom dijelu akvatorija je oko 40 metara. istovremeno organizirana je potraga na obali Šipana i Lopuda u nadi da se netko od stradalih možda uspio domoći kopna, javlja Dubrovački vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:43