CRKVENI SKANDAL

Pozadina megasukoba:Papu i Bozanića pulski je biskupzbog golf-terena prijavio Bajiću

Porečko-pulska biskupija rasprodala je ili dala u najam ogromno imanje talijanskih benediktinaca
 Niketić/CROPIX

Odluka Pape Benedikta XVI., da smjenom porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana i unutarcrkvenim sporazumom riješi dugogodišnji spor koji su talijanski benediktinci pokrenuli pred sudom u Bujama tražeći povrat samostana i druge imovine u župi Dajla, izazvala je do sada neviđeni sukob u crkvenim redovima .

Porečka biskupija, koja se čvrsto protivi takvoj odluci uz argument da je u suprotnosti s hrvatskim zakonima i sporazumom sa Svetom Stolicom, prijavila je svog Papu državnom odvjetništvu, dakle Mladenu Bajiću, a izravno se sukobila i s kardinalom Bozanićem od kojeg kao člana Kardinalske komisije traže da povuče sporni Sporazum koji uređuje odnose između pulske biskupije i talijanskih benediktinaca na način da ih Istrijani obeštete u novcu ili vraćanjem imovine.

Odmah osnovali tvrtku

Kancelar Porečke biskupije Ilija Jakovljević javno čak poziva Bozanića da, ako već želi pomoći benediktincima iz talijanske Praglie, onda neka im daruje imovinu pod njegovom ingerencijom. Za razliku od kardinala Bozanića koji u župi Dajla nema nikakve interese, Porečko-pulska biskupija s očito jakim razlogom otvara ovako žestoki sukob. Naime, vrijedne nekretnine župe Dajla, samostan u Novigradu i preko 400.000 hektara zemljišta, poduzetni su poglavari porečko-pulske biskupije dobrim dijelom već rasprodali. Kada im je hrvatska Vlada 1999. vratila tu vrijednu imovinu, iako nije jasno zašto je to uopće učinila ako je, kako to tvrde u Porečkoj biskupiji, temeljem Osimskih i Rimskih sporazuma benediktincima već plaćena odšteta, oni su brzo krenuli u poduzetničku akciju. Samo dvije godine nakon što su se vlasnički upisali, osnivaju tvrtku Golf Istra i iste je godine prodaju zagrebačkom odvjetniku Branku Škarici.

Tvrtka Golf Istra vlasnik je Fratarske šume, područja od preko 80 hektara na kojem je općina Brtonigla izmjenom prostorno-urbanističkih planova ucrtala izgradnju golf terena s pratećim objektima.

Ugrožena investicija

Na lokalitetu Fratarska šuma osim golf terena namjeravaju se izgraditi vile s do 520 postelja te još jedan manji hotel s 20 kreveta. Projekt vodi Golf Istra Magica iz Buja, tvrtka kćer poduzeća Makro 5 iz Buja koja je, kako potvrđuje suvlasnik Zvonko Anderluh, do 2007. od odvjetnika Škarice otkupila svu zemlju.

- Zbog za nas potpuno neočekivane zabilježbe suda u Bujama iz 2006. da je tvrtka sa svojim nekretninama u vlasničkom sporu, naša investicija trpi ogromnu štetu, pri čemu mi s crkvenim sporom nemamo ništa jer s Crkvom nismo nikada trgovali - kaže Anderluh. Zbog unutarcrkvenog vlasničkog sukoba štetu trpi i općina Brtonigla.

Pati i općina

- Fratarska šuma ili Golf Istra Magica najveći je projekt u našoj općini koji je trebao zaposliti mlade ljude, puniti proračun i pridonijeti turističkom razvoju Brtonigle, a država je vraćanjem ukupnih nekretnina župe Dajla Porečko-pulskoj biskupiji ustupila i dio naše imovine, kaže Dorino Labinjan, načelnik općine Brtonigla.

Dobili zemlju pa se bacili u biznis

- Hrvatska 1999. Porečko-pulskoj biskupiji vraća samostan u Novigradu i preko 400.000 hektara zemljišta

- Biskupija osniva tvrtku Golf Istra na koju upisuje 80 ha predjela Fratarska šuma

- Biskupija tvrtku s pripadajućim zemljištem prodaje zagrebačkom odvjetniku Branku Škarici

- Općina Brtonigla mijenja prostorni plan i Fratarska šuma postaje zemljište za izgradnju golf terena i pratećih objekata

- Tvrtka Golf Istra Magica (u vlasništvu tvrtke Makro 5 iz Buja) 2007. od Škarice otkupljuje Fratarsku šumu

- Porečko-pulska biskupija prodaje 40 hektara poduzetniku Mati Vekiću za gradnju maslinika

- Biskupija iznajmljuje 80 hektara Istravinu

- Veći dio preostalog zemljišta biskupija prodaje ili daje u najam privatnim tvrtkama te ga ne može vratiti benediktincima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:27