KONZULTACIJE U BANSKIM DVORIMA

POZADINA PLENKOVIĆEVOG POZIVA ČELNICIMA STRANAKA Nova hrvatska inicijativa za rješenje graničnog pitanja sa Slovenijom, SDP spreman podržati Vladu?

 Bruno Konjević / CROPIX

Premijer Andrej Plenković pozvao je na konzultacije u Banske dvore predsjednike parlamentarnih stranaka u vezi daljnjih političkih razgovora sa Slovenijom. ”Prije svega premijer želi informirati predsjednike stranaka što se poduzima i što će se poduzimati u daljnjem dijalogu sa Slovenijom. Plenkovićeva je želja da se postigne konsenzus svih u Hrvatskoj, kao u vrijeme kada je donesena odluka da se istupi iz arbitraže”, rečeno nam je iz izvora bliskih premijeru.

Plenković će u četvrtak ponoviti stav da je Hrvatska nepovratno izašla iz arbitraže, jer je ona kompromitirana sa slovenske strane. Uostalom, to je i zaključak Sabora i od toga se neće odstupiti. Međutim, hrvatska strana svo vrijeme pokazuje želju za dijalogom kako bi se došlo do rješenja, pa tako postoje i razna razmišljanja što predložiti Sloveniji da obje strane budu zadovoljne.

Jutarnji saznaje da tako postoji i inicijativa da se formalno ne prihvati arbitraža, ali da se na tragu arbitražne odluke dođe do bilateralnog sporazuma sa Slovenijom. U tom bi slučaju jedan od uvjeta bio da se hrvatskim ribarima osigura poseban režim.

O toj ideji u utorak navečer razgovarali su i ministrica Marija Pejčinović-Burić i SDP-ov Joško Klisović, a zaključak je bio da bi takvo rješenje bilo prihvatljivo i za Sloveniju, koja je često slala poruke da joj nije bitna forma, već da se odluka arbitara provede. Večer prije sastanka u Banskim dvorima iz SDP-a su došle informacije da bi takvo rješenje moglo biti prihvatljivo.

Do konzultacija u Banskim dvorima dolazi na isti dan kada će se u Ljubljani održati sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za pitanja obrane na temu spremnosti vojske za provedbu arbitražne odluke. Inicijator sazivanja te sjednice je Žan Mahnič iz SDS-a, stranke koju vodi Janez Janša, a sam premijer Miro Cerar protivio se da se iza zatvorenih vrata razgovara o mogućoj aktivnosti slovenske vojske u primjerni odluke arbitražnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:41