PODRŠKA EUROPE

POZADINA POSJETA ANGELE MERKEL Hrvatska nova energetska sila: Stiže EU novac za gradnju LNG terminala na Krku

Povjerenik EU i njemačka kancelarka obećali su punu podršku za taj ambiciozni plan hrvatske Vlade
Dubrovnik, 150714.Njemacku kancelarku Angelu Merkel koja je oko podne stigla u Dubrovnik na sastanak Brdo Brijuni procesa u Knezevom dvoru, na Stradunu su docekali i pozdravili brojni turisti medju kojima i veliki broj Nijemaca koji nisu propustili priliku rukovati se sa svojom kancelarkom.Na fotografiji: Angela Merkel. Foto: Niksa Duper / CROPIX
 Nikša Dusper / CROPIX / CROPIX

Europska unija želi da Hrvatska ubrza gradnju LNG terminala u Omišlju na Krku i spremna joj je u tome pomoći. To je, kako neslužbeno doznajemo, glavna poruka koju je predsjedniku Ivi Josipoviću i njegovim suradnicima, s kojima se u utorak sastao u Dubrovniku, prenio povjerenik Europske komisije za energetiku Guenther Oettinger.

“Oettinger nam je prenio apsolutnu podršku EU u gradnji LNG-a. To će Hrvatsku znatno bolje pozicionirati na energetskoj karti Europe”, kazao nam je jedan od sugovornika, dobro upućen u sadržaj razgovora s Oettingerom.

Treba puno raditi

“Od nas se očekuje da radimo brzo, da predlažemo projekte i da ih brzo provedemo u djelo”, dodaje naš izvor i podsjeća da je EU terminal za ukapljeni plin na Krku već uvrstio na popis važnih projekata. Slične poruke u posljednje vrijeme stižu i iz SAD-a.

Energija je glavna

Interes Zapada je, sada je to već i jasno definirano, gradnja plinovoda koji će povezati dva LNG terminala - onaj u Omišlju s onim u Swinoujscieu na poljskoj obali Baltika. Time će se stvoriti transverzala Omišalj - Swinoujscie, koja bi Europu trebala učiniti manje ovisnom o ruskom plinu, a time i o ruskoj politici.

Načelnu podršku ubrzanju gradnje LNG terminala na Krku dala je, kako doznajemo, i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se u utorak u Dubrovniku susrela s predsjednicima osam država regije, okupljenih u Brdo-Brijuni procesu.

No, u zajedničkim zaključcima sa sastanka šefova država regije s njemačkom kancelarkom, koji je održan u Kneževu dvoru, samo šturo stoji kako će sudionici sastanka “podržati regionalne projekte usmjerene na otvaranje Južnog plinskog koridora u cilju diverzificiranja energetske opskrbe prirodnim plinom i povećanja energetske sigurnosti regije. “U tom smislu, priznajemo plinovod IAP-TAP i Južni tok u skladu s energetskom politikom EU”, kratko se zaključuje.

Svi ćete ući u EU

Glavni razlog posjeta Merkel Dubrovniku bilo je davanje snažne podrške zemljama regije na njihovu putu prema Europskoj uniji. “Sve zemlje regije imaju perspektivu ulaska u EU. To nisu samo riječi”, poručila je Merkel. Posjet Hrvatskoj događa se u vrijeme kada su hrvatsko-njemački odnosi donekle narušeni slučajem Perković. Opća je ocjena i hrvatske i njemačke strane da su odnosi tradicionalno dobri. Tu je poruku u utorak uputila i Angela Merkel, obećavši nastavak njemačke potpore Hrvatskoj.

KOMENTAR MLADENA PLEŠEA: Zašto je važna Angela Merkel

Već se dugo, godinama, s njemačke strane, nije čulo da su odnosi između dvije države izvanredni. Upravo je takvu ocjenu odnosa Hrvatske i Njemačke dala kancelarka Angela Merkel za kratkog boravka u Dubrovniku. Premda je u toj ocjeni, dakako, bilo i diplomatske kurtoazije, ona je ipak ohrabrenje budući da Berlin nije krio razočaranje određenim potezima Zagreba, od uloge u ratu u BiH, preko nedosljednog ispunjavanja uvjeta za ulazak u EU, do odugovlačenja s izručenjem šefova jugoslavenskih tajnih službi i nezadovoljstva odnosom spram stranih ulagača.

Tako je većina tih prepreka ipak uklonjena, a Hrvatska stasa kao stabilizacijski čimbenik i demokratska vertikala na Balkanu, Berlin, kojemu je taj prostor od posebnog strateškog interesa, očekuje da će Zagreb igrati važnu ulogu u normalizaciji odnosa u regiji. Stoga je Njemačka, koja je u nezadrživom političkom i ekonomskom usponu i jedina je država koja ravnopravno razgovara sa svim velesilama, zainteresirana za što bliskiju suradnju sa Zagrebom. A to je od iznimnog političkog značaja za Hrvatsku, kao i najava kancelarke Merkel da joj je njena zemlja spremna pomoći. Dakako, prije toga Vlada mora i sama iskazati sposobnost i volju u provođenju reformi i prevladavanju dugogodišnje ekonomske krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:00