DIPLOMATSKI PROBLEMI

Pozadina sukoba predsjednice i ministra: 'Paro je kriv što Kerry nije primio Kovača'

Predsjednica želi smijeniti i Goldsteina u Parizu te Grdešića u Londonu, a ljutita je jer još nemamo veleposlanika u Rusiji
Foto: Dragan Matić / CROPIX Na slici: Joško Paro
 CROPIX

Iza oštrog napada predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na ministra vanjskih poslova Miru Kovača skriva se, kako neslužbeno doznajemo, njezino nezadovoljstvo presporim promjenama u našoj diplomaciji.

Predsjednica je, tvrdi izvor s Pantovčaka, nezadovoljna jer se ministar vanjskih poslova ne drži dogovora koji su njih dvoje, kao sukretaori vanjske politike, postigli na početku njegova mandata. Prije svega smjene veleposlanika čijim radom predsjednica nije zadovoljna, a imenovani su u vrijeme bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Upozorenje s Pantovčaka šefu diplomacije došlo je u vrlo osjetljivom trenutku za hrvatsku diplomaciju, upravo kada je ministar Kovač boravio u Washingtonu, gdje se trebao susresti s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem. No, do susreta nije došlo jer je američka strana u posljednji trenutak otkazala sastanak. Ministarstvo vanjskih poslova objasnilo je da je “sastabnak odgođen zbog neodgodivih obveza obiju strana i u tijeku su pregovori za novi termin sastanka”.

Jačanje veza s Berlinom

Kako kaže naš izvor, predsjednica u prvom redu nije zadovoljna veleposlanikom u SAD-u Joškom Parom. Ali i nekima drugima koji su, objašnjava, na mjesta veleposlanika došli po političkoj liniji, a ne kao karijerni diplomati. To su veleposlanik u Londonu Ivan Grdešić, u Parizu Ivo Goldstein, u Rimu Damir Grubiša i u Crnoj Gori Ivana Perić. No, predsjednica navodno želi promjene i u veleposlanstvu u Njemačkoj, gdje je Ranko Vilović koji je karijerni diplomat, ali smatra da ne radi dovoljno na jačanju veza s Berlinom, što joj je izuzetno važno.

Paro je, podsjetimo, u Washington poslan na osobni zahtjev tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, čiji je bio savjetnik za vanjsku politiku. A Goldstein u Pariz na inicijativu tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, baš kao i Grdešić koji je član jednog od SDP-ovih savjeta.

Predsjednica je, po nekim tumačenjima, čekala dolazak HDZ-a na vlast kako bi provela promjene u diplomaciji jer joj je potrebna suglasnost Vlade, odnosno supotpis premijera, što nije mogla provesti za Milanovićeve Vlade. Ministarstvo vanjskih poslova formalno predlaže promjene, a Kovač je već sto dana na Zrinjevcu, no nije poslao nikakve prijedloge.

Paro dugo ‘na piku’

Aktualni veleposanik u SAD-u navodno je već jako dugo “na piku” predsjednice. A kap koja je prelila čašu, prema ranijim izvorima sa Zrinjevca, bilo je otvoreno pismo koje je Danica Ramljak u predsjedničkoj kampanji uputila Grabar-Kitarović s nizom pitanja o njezinu radu kao veleposlanice u Washingtonu, a kojima je željela pokazati da su rezultati toga rada bili jako loši.

Neki mediji bliski HDZ-u tada su pisali da iza tih pitanja ustvari stoji Paro koji je pripremio sve podatke o “postignućima” Kolinde Grabar-Kitarović kao veleposlanice kako bi joj se naštetilo u predsjedničkoj kampanji.

Za novog veleposlanika u SAD-u navodno je u igri bio i Domagoj Juričić, donedavni predstojnik Ureda predsjednice, ali iz nepoznatih razloga nije pokrenuta procedura za imenovanje. Uz promjenu nekih veleposlanika, predsjednica je ljuta na Kovača i zato što su još nepopunjena važna veleposlanička mjesta u Moskvi i Izraelu. Očekuje stoga da se što prije imenuje veleposlanik u Rusiji, jer je nakon odlaska Igora Pokaza to mjesto upražnjeno gotovo dvije godine. Što hitnije rješenje treba naći i u Izraelu, gdje je veleposlanik Pjer Šimunović, jer će on, nakon dogovora premijera Oreškovića i predsjednice, preuzeti vođenje Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predsjednica je ministru Kovaču u srijedu poručila da ga “poziva i proziva da nakon 100 dana Vlade konačno učini nešto u toj našoj diplomaciji”.

Jedna politika

- Ponekad se pitam zastupaju li neki od naših veleposlanika interese hrvatske države ili države primateljice kad se s njima apsolutno slažu u nekakvim priopćenjima i nekakvim kritikama Hrvatske. To ne stoji - naglasila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Na Pantovčaku drže da je i premalo sastanaka i koordinacije svih zaduženih za kreiranje i vođenje hrvatske vanjske politike. “Vanjska politika zemlje mora biti jedna, pogotovo zato što sada nema kohabitacije između Pantovčaka i Banskih dvora, već je jedna politička linija”, stav je Pantovčaka. “Prioritet su u ovim okolnostima kadrovske promjene”, drže, te zaključuju kako to nikako nije revanšizam prema veleposlanicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:17