POKUŠAJ UŠUTKAVANJA

Požar pred stanom 'krunskog svjedoka' Pukanićeva ubojstva

ZAGREB - Iskaz pokajnika u postupku za ubojstvo Ive Pukanića doveo je i do prve reakcije.

Krunskom svjedoku koji je prošlog petka šest sati davao iskaz istražnom sucu Specijalnog suda u Beogradu u utorak navečer izbio je požar ispred ulaznih vrata stana u kojem stanuje. Glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba potvrdila nam je da se navedeni događaj zbio i to je bilo sve što nam je mogla o tome reći.

Navodno je gorjela kutija s reklamnim lecima, požar su prvi primijetili susjedi, a policija istražuje okolnosti požara.

Prijevoz oružja

Krunski svjedok trenutno je pod zaštitom elitne postrojbe MUP-a. Osim što je još iscrpnije progovorio o planiranju i pripremama za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića, u gotovo tridesetak stranica iscrpno je opisao svoje i Matanićeve odnose sa Sretenom Jocićem i Slobodanom Đurovićem.

Među ostalim, rekao je i to da bi Pukanića likvidirali pod svaku cijenu i da se nije smjelo dopustiti da napusti Hrvatsku. Iscrpno je pričao o tome kako je negdje 2001. godine preko Zdravka Šagolja (poznatijeg po nadimku Piske) upoznao Đurovićeva kuma Jocića i kako su nakon toga dogovorili prijevoz oružja u Rotterdam. Vozili su ga za srbijanske kriminalce u Nizozemskoj. Nakon što je Jocić izišao iz zatvora, on je bio “glava”.

Nakon toga Matanić i skupina nastavili su za Jocića obavljati poslove po Bugarskoj.

Matanić se uspio približiti bugarskom mafijaškom kumu Milču Bonevu, kojeg je kasnije i likvidirao. Đurović je donosio novac u Bugarsku, a prema iskazu pokajnika Matanić i njegova skupina imali su i iskaznice bugarskih tajnih službi i vojne policije na bugarska imena.

Lažne iskaznice

To im je sredio Bojko Borisov, bivši ministar policije, sofijski gradonačelnik i kandidat za bugarskog premijera. Inače, još 2004. godine MUP je bugarskim kolegama poslao dopis s obavještajnim analizama POA-e u kojem je za 12 osumnjičenih Hrvata za likvidacije po Bugarskoj označeno da čine skupinu pripadnika “obavještajnog podzemlja” angažiranih za poslove u Bugarskoj.

Na temelju tih lažnih iskaznica uživali su zaštitu. No, osim lažnih, pokajnik tvrdi da su im isprave sređivali i u Hrvatskoj. Tako je navodno istražnom sucu Specijalnog suda rekao i to kako je njemu odvjetnik Zoran Pilipović sredio putovnicu u PU zagrebačkoj u vrijeme kad je već imao drugu putnu ispravu u kojoj je imao zabranu izlaska iz zemlje.

Čak je opisao i ured u Petrinjskoj gdje je kod jedne od šefica 27. prosinca 2005. godine podigao putovnicu, za što je platio 2000 eura.

Krunski svjedok iscrpno je ispričao kako je Slobodan Đurović bio glavna osoba preko koje su obavljali “poslove” u Bugarskoj. Svjedok je dao informacije o tome gdje se skrivao Željko Milovanović, kojeg je policija pratila tjedan dana prije uhićenja. Da je njegov prvi iskaz od 10. travnja po Jocića bio vrlo opasan, pokazala je još jedna pojedinost.

Rukopis kod policije

Srbijanska policija presrela je Jocićev razgovor u kojem je on rekao za krunskog svjedoka: “Neka se malog skine što prije”. Ključni trenutak pomoću kojeg je USKOK pridobio pokajnika za suradnju dogodio se kad je Robert Matanić pokušao iz pritvora poslati poruku za njegovu likvidaciju.

Ispisao je gotovo čitavu bilježnicu s preciznim uputama koga bi sve trebalo likvidirati, a taj je rukopis dospio u ruke pravosudnoj policiji. Prenosilo ga je nekoliko kurira, neki u peti cipele, a jedan je kurir sam predao dio bilješki pravosudnom policajcu na izlasku iz zatvora. Kad je vidio rukopis, krunski je svjedok odmah prepoznao tko je autor i pristao je na suradnju s USKOK-om.

U međuvremenu su provjerene i neke informacije, poput one o putovnici koja mu je izdana te bi se na temelju novog iskaza sucu beogradskog suca mogle otvoriti nove istrage u Srbiji, ali i u Hrvatskoj.

Preko Interpola već su zatražene provjere o boravku Roberta Matanića u Turskoj i Crnoj Gori. Kao što smo pisali, Matanić je u Turskoj navodno dogovarao likvidaciju Petračevih sinova, a u Crnoj Gori se sastajao s Đurovićem zbog Pukanićeve likvidacije.

Navodni posrednik

Krunski svjedok ponovio je da je odvjetnik Pilipović s bivšom ministricom pravosuđa dogovarao da se Matanića iz zatvora u Srbiji izruči Hrvatskoj. Za to je navodno plaćeno 100.000 eura.

Bivša ministrica to je opovrgnula, no krunski svjedok u novom je iskazu rekao da je bio nazočan dogovorima u odvjetničkom uredu. USKOK je od Općinskog suda i Ministarstva pravosuđa zatražio i spis o izručenju, a bivša ministrica Škare-Ožbolt tvrdila je da nikad nije srela Matanićeva odvjetnika Pilipovića, koji je navodno bio posrednik.

Naime, nakon što je dospio u zatvor u Srbiji, Matanić je navodno tražio kontakte sa srbijanskom obavještajnom službom i slao poruke da će ispričati sve što zna o sudjelovanju u ubojstvima u Bugarskoj, te je zbog toga Jocić tražio da ga se što prije izvuče.

Utvrđeno je da je nakon uhićenja Matanića zbog ubojstva Pukanića Pilipović zvao Đurovića na broj crnogorskog operatera, ne znajući da je i on uhićen.

Inače, Slobodana Đurovića više ne zastupa odvjetnik Silvije Degen, jedan od trojice branitelja Slobodana Đurovića.

U Hrvatskoj više od 100 osoba sa 24-satnom zaštitom policijeRoberto Saviano, pisac koji je u svojoj knjizi “Gomorra” raskrinkao napuljsku mafiju, živi pod 24-satnom policijskom zaštitom u policijskim i karabinijerskim objektima. Koliko ga opterećuje takav život, u kojemu su mu i kontakti s najbližom rodbinom i prijateljima bitno reducirani, potvrđuje i razmišljanje o tome da trajno napusti Italiju i skrasi se u Sjedinjenim Američkim Državama ili negdje drugdje.

On nije zaštićeni svjedok, ni mafijaški pokajnik, ali živi poput njih, kao štićena osoba.

Koliko je u Hrvatskoj zaštićenih svjedoka, zna samo nekoliko ljudi, a štićenih je osoba - od žrtava kaznenih djela do ugroženih svjedoka - više od stotinu.

Pokajnik čiji je iskaz pridonio uhićenju Sretena Jocića i doveo do bitnih pomaka u istrazi Pukanićeva ubojstva sada ima status krunskog svjedoka.

On je pod danonoćnom zaštitom elitne policijske postrojbe.

Za ulazak u program zaštite potrebni su prijedlog tužitelja i odluka posebnog povjerenstva. Trenutačno je pod policijskom zaštitom i nekoliko svjedoka iz postupka protiv umirovljenoga generala Vladimira Zagorca. (Dušan Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 19:31