SOLIDARNOST S GRAĐANIMA

'POZIVAM I OSTALE POLITIČARE DA UČINE ISTO' Kosor smanjuje svoju plaću za 10 posto

'Kad bi isto napravili i ostali dužnosnici na gradskoj i državnoj razini, pokazali bi solidarnost s građanima koji teško žive, primaju mirovine od par tisuća kuna, ne rade ili imaju male plaće'
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor najavio je danas da će od 1. siječnja iduće godine smanjiti svoju plaću za 10 posto, kako bi vlastitim primjerom ubrzao procese nužne za smanjenje javne potrošnje.

Kosor je na konferenciji za novinare rekao da njegova plaća skupštinskog predsjednika iznosi 17.100 kuna neto, a nakon 10 postotnog smanjenja bit će oko 15.300 kuna. Zahvaljujući tom smanjenju do kraja mandata, kroz tri i pol godine, ušteda za gradski proračun iznosit će oko 145.000 kuna bruto, što i nije malo.

" Kad bi isto napravili i ostali dužnosnici na gradskoj i državnoj razini, pokazali bi solidarnost s građanima koji teško žive, primaju mirovine od par tisuća kuna, ne rade ili imaju male plaće. Posebnu solidarnost mi koji radimo u gradskoj upravi pokazali bi prema 200.000 ljudi iz privatnog sektora koji su zadnjih pet godina ostali bez posla ili uopće nemaju primanja", rekao je Kosor.

Napomenuo je da on, kao predsjednik Gradske skupštine, ne koristi službenu kreditnu karticu i ima vozilo koje vrijedi 100.000 kuna.

Na taj način želi potaknuti gradonačelnika Milana Bandića da realizira svoj program "10+10" koji je najavio prije četiri mjeseca, a to znači 10 posto manje plaće i 10 posto manje službenika u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu.

"Pozivam i ministra financija Slavka Linića da učini isto na državnoj razini, te krenuvši od sebe, svim dužnosnicima i djelatnicima u državnoj upravi smanji plaće", poručio je Kosor. Pritom je podržao Linićevu inicijativu za smanjenjem plaća u državnim agencijama i zavodima koje su i po 10.000 kuna veće od plaća ministara.

Kosor očekuje da se plaće neće smanjivati "tetama" u vrtićima, učiteljima, profesorima, liječnicima i medicinskim sestrama, te svima koji imaju prihode niže od prosječne plaće u Hrvatskoj i Zagrebu.

U protekle dvije godine puno se pričalo o smanjenju plaća u državnim i gradskim službama i tvrtkama. Približava se kraj 2013. godine, ali konkretnih odluka nema. Stoga sam odlučio kao predsjednik Skupštine glavnog grada Hrvatske svojim primjerom ubrzati procese koji su nužni ako želimo smanjiti ukupnu javnu potrošnju, poručio je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:36