AKCIJA ANONYMOUSA

Poznati Hrvati na UDARU: Ljubi Jurčiću HAKIRALI karticu s dnevnim limitom od 7000 eura

Političaru i ekonomistu Ljubi Jurčiću , politologu Vlatku Cvrtili i novinarki Novog lista Jagodi Vukušić međunarodna hakerska skupina Anonymous hakirala je kreditne kartice i objavila njihove osobne podatke.

Hakeri su, naime, provalili u bazu podataka američke tvrtka Stratfor , svojevrsne privatne obavještajne agencije specijalizirane za prikupljanje, sažimanje i analizu podataka o globalnim političkim, sigurnosnim i ekonomskim kretanjima, a među njezinim pretplatnicima su i brojni hrvatski političari, novinari i analitičari.

Sigurnosni razlozi

Oko milijun dolara, koliko je ukradeno s dijela kartica, Anonymousi su uplatili u dobrotvorne svrhe, a potvrde su objavili na internetu.

Od poznatijih Hrvata čije su kartice provaljene, najgore je mogao proći Ljubo Jurčić. On se, naime, bio pretplatio na Stratforov informativni servis za 120 dolara, što je platio - karticom.

- Dnevno ograničenje moje kreditne kartice bilo je 7000 eura, pa dok je banka nije poništila, tko zna koliko su mogli potrošiti. Stoga sam zatražio karticu s vrlo malim limitom i ako me opet hakiraju, neće se usrećiti - izjavio je Jurčić.

Inače, iz Zagrebačke su ga banke prije objave podataka na internetu obavijestili da mu je kartica hakirana i da su je iz sigurnosnih razloga blokirali. Jurčić se, kaže, na servis Stratfora pretplatio jer su, kaže, kao javna CIA.

Poziv osobnog bankara

- Iz raznih izvora prate sve događaje u svijetu i znanstveno ih obrađuju. Informacije koje nude jako su mi koristile u radu. Da banka nije na vrijeme reagirala, tko zna kolika bi mi šteta bila nanesena - povjerio se Jurčić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:31