INCIDENT NA PUTU ZA RIM

PRAVA ISTINA O NOĆNOJ DRAMI NA GRANICI Konačno objašnjenje Slovenaca: Jednog od najboljih učenika izbacili iz autobusa zbog nevjerojatnog propisa!

 
 CROPIX

Slovenska granična policija zabranila je 30. rujna ove godine 16-godišnjem redovnom učeniku zagrebačke Klasične gimnazije, da zajedno s kolegama prođe kroz Sloveniju na putu na ekskurziju u Rim jer popis učenika koji putuju na izlet i kojim se garantira da se doista radi o učenicima te škole, a koji je policiji predočio nastavnik, nije bio sastavljen na “propisanom obrascu” po propisu iz 1994. godine!

Konačno je to objašnjenje slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova, koje je potpisao Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose s javnošću za područje kriminaliteta.

Uzoran učenik

Podsjetimo, učenik Klasične gimnazije, podrijetlom iz Sirije, u Zagrebu živi, zajedno s ocem, majkom i mlađim bratom, od 2012. godine, ima uredno regulirano boravište i hrvatsku putovnicu za strance. Dječak je odličan učenik, stekao je brojne prijatelje i dobro se uklopio. Uoči odlaska na ekskurziju u Rim njegov otac, ortoped i traumatolog dr. Ziad Abdoul poduzeo je niz koraka kako bi izbjegao moguće neugodnosti: dobio je potvrdu talijanskog veleposlanstva, a posredno i slovenskog, da njegov sin ne treba vizu za odlazak na ekskurziju, ako ima valjanu putovnicu i potvrdu da je redovan učenik, što se dokazuje ovjerenim popisom učenika putnika.

Unatoč tome, slovenska granična policija odbila mu je odobriti tranzit kroz tu zemlju te je u kasnim večernjim satima otac morao pokupiti sina na granici, dok su njegove kolege nastavile put.

U prvom objašnjenju koje smo zatražili, slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je da je dječaku zabranjen ulaz u Sloveniju sukladno Zakonu o strancima jer nije imao vizu. Međutim, uvidom u slovenski Zakon o strancima, ustanovili smo da on vrlo jasno propisuje da učenici stranci iz trećih zemalja (onih izvan EU) mogu, u sklopu učeničke grupe koja putuje na ekskurziju, ući u državu bez vize.

Da bi to mogli, stoji u zakonu, učenik-stranac mora putovati kao “član grupe školske djece obrazovne institucije koja su na školskom izletu”, grupa mora imati pratnju nastavnika “koji ima popis učenika na propisanom obrascu” te imati važeći putni dokument. Može ući čak i bez važećeg putnog dokumenta, ako je popisu učenika dodana i njegova svježa fotografija koja potrđuje njegov identitet.

Učenik iz Sirije imao je važeću hrvatsku putovnicu za strance, potvrdu o reguliranom boravištu i, naravno, bio je na popisu učenika.

“Oba popisa učenika koji su predočeni policiji tijekom granične kontrole nisu bili popisi u skladu s Odlukom Vijeća od 30. studenoga 1994. jer nije bilo priloženog propisanog obrasca. Stoga je aktiviran članak po kojem mora imati vizu. Zato nismo dozvolili ulaz u Republiku Sloveniju niti tranzit kroz nju. Pitajte vaše organe sigurnosti zašto nisu podučili školske ustanove prije odlaska na ekskurziju”, piše u odgovoru slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Općeniti podaci

Spomenuta Odluka Vijeća propisuje iste uvjete za ulazak učenika-stranaca na ekskurziji na teritorij EU kao i slovenski zakon o strancima, a u aneksu se nalazi “propisani obrazac”. Radi se o krajnje jednostavnom obrascu u kojem trebaju biti navedeni najopćenitiji podaci - oni koje je sadržavao i popis koji je pokazan graničnim policajcima.

- Takav popis učenika osnovni je dokument koji mora imati nastavnik u pratnji pri svakom putovanju s učenicima, a kojim se jamči da se radi o učenicima te škole. Nastavnik u pratnji ovog razreda koji je putovao u Rim je, naravno, imao ovjereni popis svih učenika u autobusu, s potpisom i žigom ravnatelja, kao i ostale potrebne podatke te ovjerenu izjavu na talijanskom jeziku. Slovenija je, na kraju krajeva, bila samo tranzitna zemlja - kaže Boris Anić, ravnatelj Klasične gimnazije.

Iz popisa koji je nastavnik u pratnji pokazao slovenskoj graničnoj policiji bilo je više nego jasno da je učenik-stranac doista redovan učenik određene škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:56