GDJE SU PAPIRI?

PRAVA ISTINA O SLUČAJU SPORNOG PUTA U HELSINKI Povjerenstvo za sukob interesa od premijera i ministara tražilo devet dokumenata, a nisu dobili ništa

 
 Davor Pongracic / CROPIX

Nakon najnovije odluke Povjerenstva za sukob interesa o pokretanju postupka protiv premijera Plenkovića i njegovih sadašnjih i donedavnih ministara, reakciju predsjednika Vlade nije trebalo drugo čekati.

Premijer Plenković je izjavio kako je odluka Povjerenstva suvišna i nepotrebna te da se radi o konstrukciji kojoj je cilj da mu se politički našteti. Podsjetimo, Povjerenstvo je u četvrtak pokrenulo postupak protiv premijera Plenkovića, aktualnog potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te donedavnih ministara Lovre Kuščevića, Tomislava Tolušića i Nade Murganić jer tome tijelu nisu dostavili dokumente na temelju kojih bi Povjerenstvo moglo utvrditi jesu li 7. i 8. studenoga prošle godine na skup Europske pučke stranke održan u Helsinkiju putovali na trošak proračuna, tj. jesu li vladin zrakoplov i proračunska sredstva koristili za stranačke svrhe.

Kako bi utvrdilo jesu li visoki dužnosnici vlade i HDZ-a trošili proračunski novac za stranačke svrhe Povjerenstvu je bilo važno rasvijetliti dva bitna pitanja - je li karakter posjeta Helsinkiju bio državnički ili isključivo stranački, te tko je platio troškove.

Premijer Plenković je ustvrdio kako su sve potrebne dokumente dostavili Povjerenstvu, no članovi toga tijela tvrde da su od navedenih dužnosnika 28. prosinca prošle godine dobili samo pisana očitovanja čiju istinitost dužnosnici nisu potvrdili ni jednim jedinim dokumentom.

Ukratko, premijer je ustvrdio da je njegov i put četvorice ministara bio i državničkog karaktera jer su imali niz susreta s visokim predstavnicima finske vlade te premijerima i ministrima drugih država iz redova EPP-a. Premijer je ustvrdio da je putovao vladinim zrakoplovom, ali da je njegove troškove boravka u Helsinkiju kao i troškove vladina glasnogovornika Marka Milića snosio HDZ. No ni putni nalog ni jedan drugi dokument koji bi to potvrdio Povjerenstvu nije dostavio. I četvero ministara - Božinović, Tolušić, Murganić i Kuščević pisano su se očitovali da su u Finsku otputovali s putnim nalogom svojih ministarstava, ali da im je troškove boravka i dnevnice platio HDZ. Ni oni, međutim, nisu dostavili ni jedan dokument koji bi potvrdio njihove izjave.

Još 19. studenoga 2018. Povjerenstvo je od Ureda premijera Plenkovića zatražilo potrebnu dokumentaciju, a kako su se u vladi i ministarstvima oglušili, ponovno su dokumente zatražili 3. siječnja 2019., teći put 4. veljače ove godine, četvrti put 6. ožujka, a požurnicu još jednom uputili 7. lipnja. I sve te pokušaje Povjerenstva da dođe do potrebnih dokumenata Vlada i ministarstva su ignorirali, iako su ih po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa bez odlaganja dužni dostaviti.

Što je sve trebalo poslati Povjerenstvu:
  • Odluku kojom se odobrava korištenje vladinog zrakoplova
  • Popis dužnosnika koji su kao delegacija Vlade RH putovali vladinim avionom u Finsku
  • Presliku službenog protokola iz kojeg bi se vidjelo koja je bila svrha putovanja
  • Službeni poziv nadležnih institucija Republike Finske za posjet
  • Preslike putnih naloga
  • Preslike računa za pokrivanje troškova smještaja
  • Izvještaj sa službenog putovanja
  • Preslike računa iz kojih je vidljivo tko je snosio troškove smještaja
  • Preslike putnih naloga Davora Božinovića, Lovre Kuščevića, Tomislava Tolušića i Nade Murganić

Premda političke stanke prema Zakonu nisu obavezne Povjerenstvu dostavljati dokumente (ne smatra ih se tijelima javne vlasti), u Povjerenstvu su ipak procijenili da bi HDZ-u bilo u interesu razriješiti javne dvojbe oko financiranja puta u Finsku pa su i od te stranke zatražili dokumente koji bi im mogli pomoći - preslike putnih naloga, isplaćenih dnevnica, avionskih karata i hotelskih računa. HDZ je međutim postupio na isti način kao i premijer i ministri - poslali su Povjerenstvu tek pisano očitovanje. U njemu su naveli da je stranka troškove smještaja svojih članova koji su putovali na skup pučana u Finskoj platila 34.009,93 kune, troškove avionskih karata onih koji su letjeli komercijalnim letovima 40.717,00 kuna te dnevnice 10.664,08 kuna, sve zajedno 85.391,01 kunu. Međutim ni iz HDZ-a te tvrdnje nisu potkrijepili ni jednim jedinim dokumentom.

Kako je doživjela komentar premijera Andreja Plenkovića na najnoviju odluku Povjerenstva, pitali smo jučer predsjednicu toga tijela Natašu Novaković. “Premijerov komentar je apsolutno neprimjeren. Povjerenstvo je neovisno tijelo i u ovom slučaju tražili smo od Vlade i ministara iste one dokumente koje smo već tražili i u nizu drugih slučajeva. Vlada bi trebala biti primjer poštivanja Zakona o sprječavanju sukoba interesa i neovisnosti Povjerenstva, ako to ne čini kakvu onda poruku šalju? A poruka koju šalje Vlada je jasna - da nam ne treba dostavljati dokumente na temelju kojih obavljamo svoj posao i donosimo odluke i tako nas onemogućiti u radu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:14