ALIBI BEZ POKRIĆA

Pravni stručnjaci upozoravaju: Strategija Vlade je promašena. Potrebno je ojačati obranu

Tomislav Krišto/CROPIX

Stručnjaci se slažu da je Vlada puno toga propustila učiniti tijekom suđenja hrvatskim generalima. Vjerovalo se kako je dovoljno što su se financijski angažirali

ZAGREB - Vladine najave da će se preko statusa prijatelja suda uključiti u žalbeni postupak radi osporavanja šokantnih presuda generalima Gotovini i Markaču te da će za pobijanje teških kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu iskoristiti i posebnu studiju Akademije pravnih znanosti neće pomoći osuđenim generalima.

Izvanredna sjednica

Ugledni odvjetnici koji su i sami bili uključeni u procese na Haaškom sudu tvrde, naime, da su takve najave samo alibij HDZ-ove Vlade kojim želi zavarati građane u žalbenom postupku.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

- To je obično bacanje prašine u oči. Vlada je, nažalost, toliko toga propustila učiniti proteklih godina. Umjesto toga, sve je prepustila odvjetničkom timu jer je mislila da je dovoljno što daje novac. Ali, to nije to. A sada najavljuje da će tražiti status prijatelja suda i spominje tu studiju. Od toga neće biti koristi - komentirao je jedan pravnik upućen u haašku problematiku.

Vlada je na hitnoj sjednici sazvanoj samo dva i pol sata nakon izrečenih presuda Gotovini i Markaču odbacila neprihvatljive teze o udruženom zločinačkom pothvatu te je prihvatila zaključke studije Akademije pravnih znanosti “Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata - međunarodno kazneno pravo”, ali i najavila da će podnijeti zahtjev za stjecanje statusa prijatelja suda u procesu Gotovini i Markaču.

Status prijatelja suda, slažu se pravnici s kojima smo razgovarali, sigurno nije model koji će u tome pomoći. Naši sugovornici, naime, podsjećaju kako je Haag još 2006. godine odbio zahtjev Hrvatske da bude prijatelj suda u predmetu Gotovina, Markač, Čermak, a prije toga i u predmetu šestorice hrvatskih čelnika iz BiH.

- Takav nam je zahtjev već odbijen, pa zašto bi ga sada prihvatili? U Vladi ne razumiju da nisu treća strana u postupku i da se ne mogu samo tako u njega uključiti - objašnjava odvjetnik koji je bio angažiran na jednom od haaških procesa.

Pet godina za studiju

Prema pravilima Međunarodnog suda u Haagu, sudsko vijeće može pozvati ili dopustiti državi, organizaciji ili osobi da se pojavi pred njim i iznese stavove o bilo kojem pitanju koje ono odredi. Prije pet godina Vladi je odbijen taj zahtjev s obrazloženjem da se takav status općenito dodjeljuje “kako bi se sudu pomoglo da rasvijetli pravna pitanja” te da Hrvatska “želi utjecati na predmete koji se tiču isključivo pitanja u vezi s činjenicama”. Sada se Vlada ponovno hvata za tu slamku, a da pritom nije objasnila zašto misli da bi ovaj put u istom premetu dobila status prijatelja suda.

Ni “Studija o teoriji zločinačkog pothvata”, koja je naručena nakon što nam je Haag prvi put odbio zahtjev da postanemo prijatelj suda i kojom sada maše premijerka Jadranka Kosor, ne ulijeva nadu.

Na 190 stranica te studije objašnjava se, primjerice, kako zajednički zločinački pothvat nije bio dio međunarodnog običajnog prava u vrijeme podizanja optužnica, kako je ta konstrukcija suprotna načelima suvremenog kaznenog prava, kao i, primjerice, da je kolektivno optuživanje suprotno međunarodnom pravosuđu.

- Znate li da je ta studija naručena još 2006., a Sudu je poslana tek nedavno? Pet godina im je trebalo za nju, a onda je u Haag poslana nakon što su iznesene završne riječi na suđenju. Kako bi ona sada mogla pomoći - pita jedan haaški odvjetnik.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Izdvajamo