NIJE DOŠLA NA SASTANAK

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU ODGOVORILA NA PROZIVKE MINISTRICE DIVJAK 'Danas je veliki jubilej za moj ured, od ranog jutra sam angažirana'

Helenca Pirnat Dragičević i Blaženka Divjak
 CROPIX

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak stigla je u Sabor kako bi nazočila zajedničkoj sjednici djece i saborskih zastupnika na kojoj se, u povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, razgovara o ostvarivanju dječjih prava u Hrvatskoj, prenosi N1.

U Sabor je stigla nakon sastanka sa sindikatima školstva koji je jutros održan u Ministarstvu. Podsjetimo, konzultativni sastanak ministrice Divjak i predstavnika sindikata o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine ujutro nije završio konkretnim dogovorom.

- Kasnim na obilježavanje 30 godina Konvencije o pravima djeteta jer sam provodila tu Konvenciju na način da razgovaramo kako izaći iz ove situacije da djeca budu u prvom planu. To se zove provođenje konvencije, a ne pisanje zabrinutih pisama i stajanje u pozicijama koje si unaprijed odredimo, nego izlaženje iz tih rovova i traženje rješenja. Ja sam dio rješenja, rekla je ministrica Blaženka Divjak novinarima u Hrvatskom saboru referirajući se na pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević koja danas nije došla na sastanak u Ministarstvo obrazovanja iako je bila pozvana.

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević nešto ranije je za N1 komentirala je prozivke sindikata i Divjak zbog nepojavljivanja na sastanku koji je održan jutros u Ministarstvu obrazovanja. Na sastanku se, kaže, nije pojavila zbog obaveza oko obilježavanja 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta.

- Ono što sam rekla u više navrata - apeliram na sve odrasle da se riješi situacija. Djeca su se, ni kriva ni dužna, našla u fokusu, odnosno u svađi odraslih. Pozivam da se u što je moguće kraćem roku, pa možda i na današnji dan - Međunarodni dan djeteta - pokuša razriješiti ova situacija. Pri čemu je važno da se slijedi najbolji interes djeteta", ponovila je Helenca Pirnat Dragičević svoje stajalište o štrajku.

O prozivkama sindikata i ministrice Blaženke Divjak kazala je:

"Danas je za moj ured velik dan. Slavi se veliki jubilej. Od ranih jutarnjih sati sam na različitim mjestima, vezano i za štrajk, a vezano i za proslavu ove Konvencije koja mi je danas prioritet."

Na pitanje je li mogao doći netko iz ureda, kazala je: "Svi moji zaposlenici ureda, kao i ja, danas imaju veliki dan, imali su puno obaveza. Postojala je mogućnost da samo ja dođem na taj sastanak.".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:06