ALARMANTNO STANJE

PRAVOSUDNE POLICAJCE NAKON PROSVJEDA PRIMIO DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ 'Konačno smo s ministrom razgovarali o nekim problemima, obećao nam je pomoći'

 
Prosvjed pravosudnih policajaca
 Damjan Tadic / CROPIX

Više stotina pravosudnih policajca u ponedjeljak je prosvjedom ispred Ministarstva pravosuđa upozorilo na alarmantno stanje u zatvorskom sustavu tražeći bolje uvijete i veće plaće, a po završetku prosvjeda sindikalne je predstavnike primio resorni ministar Dražen Bošnjaković koji im je obećao pomoć.

Prosvjednici u bijelim majicama, uz transparente poput "Ne želimo iz zatvora na groblje", "Ministre i mi smo ljudi" te "Pravosudni policajci za ministra čuvari i stražari" javnosti i ministru pravosuđa poslali su poruku "Ovako više ne ide".

"Zatvorski sustav počiva na pravosudnoj policiji, stoga nije ni bezobrazno ni bahato tražiti prava koja nam pripadaju. Pravosudni policajci su jedini sa zatvorenicima 24 sata, a uz svoje obveze su i tretmanci, psiholozi i medicinsko osoblje, stoga tražimo veće plaće", rekao je glavni tajnik Sindikata Pravosudne Policije Hrvatske (SPPH) Željko Žužinjak.

S početnom plaćom od 3.500 kuna ne mogu se privući mladi i sposobni

Podsjetio je da su policijski službenici ostvarili veće benefite od ostalih državnih službi kroz Zakon o policiji, dok oni takav zakon nemaju.

Zahtijevaju izradu posebnog zakona kojim bi se regulirali odnosi u pravosudnoj policiji kao i da u izradi budu uključeni predstavnici SPPH-a.

Nezadovoljni su i povećanjem koeficijenta složenosti poslova za samo neke zaposlenike pravosudnih tijela, stoga traže i povećanje koeficijenata u njihovoj profesiji jer, ističe Žužinjak, s početnom plaćom od 3.500 kuna ne mogu se privući mladi, sposobni i pošteni ljudi.

"Činjenica je da na zadnjim natječajima za posao ima sve manje zainteresiranih za ovaj posao, odnosno gotovo da ih nema", naglasio je.

Probleme u zatvorskom sustavu prosvjednici vide u potplaćenosti, problemu umirovljenja zbog nedostatka radne snage te nedostatku dijaloga SPPH-a, najbrojnijeg strukovnog sindikata u Ministarstvu pravosuđa, s resornim ministarstvom.

S prosvjeda su poručili i kako se nedovoljno ulaže u plaće, edukaciju i opremu pravosudnih policajaca, što utječe i na samu sigurnost zatvorskih ustanova.

Prosvjednicima su podršku pružili i zaposlenici pravosudnih tijela, zaposlenici osiguranja pravosudnih tijela te mnogi drugi.

Tamara Čatlak Cindro sa splitskog Županijskog suda istaknula je kako je riječ o zajedničkoj borbi za dostojanstven život.

"Sve doista počiva na vama, ali ne može se sustav graditi na entuzijazmu i odanosti ljudi, a da pri tome ljudi nemaju radne uvjete niti dostojnu plaću", rekao je okupljenima predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

S Bošnjakovićem dogovoren nastavak razgovora

Po završetku prosvjeda resorni ministar Bošnjaković primio je predstavnike SPPH-a te su dogovorili nastavak razgovora.

"Konačno smo s ministrom razgovarali o nekim problemima i dotakli smo neke teme, međutim dogovorili smo se da ćemo sad početi detaljnije razgovarati o našim problemima vezano i za zatvorski sustav i za zaposlenike pravosudnih tijela", rekao je po završetku jednosatnog sastanka predsjednik SPPH-a Armin Tatarević.

Iznijeli su, kazao je, sve zahtjeve, a ministar je obećao da će se raditi na tome, počevši od Zakona o izvršavanju kazne zatvora, kojim će biti regulirana sva prava pravosudne policije i zaposlenika zatvorskog sustava.

Što se tiče plaća, kaže Tatarević, razumiju što Vlada može i ne može dati te su stoga tražili od resornog ministra da se zauzme za povećanje koeficijenata plaća.

"Ako ne bude promjena do početka iduće godine organizirat ćemo veliki prosvjed na Markovom trgu, a u tom slučaju planiramo i bijeli štrajk, odnosno štrajk na radnom mjestu početkom 2020.", poručio je sindikalac.

Bošnjaković: Volio bih da se i pravosudnoj policiji poveća plaća

Bošnjaković je ranije danas rekao kako je u tijeku izrada proračuna za iduću godinu te da bi volio da se nađu mogućnosti da se i pravosudnoj policiji poveća plaća.

Ocijenio je i da je u zatvorskom sustavu trenutno oko 3600 zatvorenika dok ih je u njegovom ranijem mandatu (2010. i 2011.) bilo oko 5000.

"Trudimo se osigurati da zatvorski sustav funkcionira i u najvećoj mjeri funkcionira. Ne postoji zatvorski sustav koji nema incidentnih situaciji nigdje u svijetu. Bilo bi dobro da uspijemo povećati kapacitete i radimo da to bude", rekao je Bošnjaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:27