JESEN U PUNOM ZAMAHU

PRED HRVATSKOM JOŠ TJEDAN DANA KIŠE Vrlo kratki predah pa novo jače naoblačenje, ponegdje moguć i snijeg

Zbog obilne kiše te jakog, a ponegdje i orkanskog vjetra, Meteoalarm je objavio niz upozorenja
 Damjan Tadić/Cropix

Nakon kišne subote, u najvećem dijelu Hrvatske uslijedit će i kišna te vjetrovita nedjelja. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zaovda, najavljeno je oblačno s kišom, mjestimice i obilnijom, osobito u gorju te na Jadranu gdje se očekuju i izraženiji pljuskovi s grmljavinom.

Prema kraju dana postupno smirivanje i prestanak oborina, a na sjevernom i srednjem Jadranu i razvedravanje.

Na kopnu umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom i srednjem Jadranu puhat će jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a na južnom u početku jugo, potom jugozapadnjak.

Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom između 7 i 12, na Jadranu od 14 do 19°C.

Zbog obilne kiše te jakog, a ponegdje i orkanskog vjetra, Meteoalarm je za cijelu Hrvatsku objavio niz upozorenja. Za Istru i sjeverno primorje, Liku, Gorski kotar te južni Jadran na snazi su narančasta upozorenja koja upućuju na opasne vremenske prlike. Za sve ostale dijelove države vrijede žuta upozorenja, koja označuju potencijalno opasno vrijeme.

U ponedjeljak pretežno sunčano, a na krajnjem jugu Jadrana još u noći i ujutro može pasti malo kiše. U unutrašnjosti moguća mjestimična jutarnja magla. Vjetar većinom slab sjeveroistočni, na Jadranu umjerena bura. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na Jadranu 10 do 15, a najviša dnevna od 10 do 14, na Jadranu od 14 do 19 °C.

U utorak u početku još pretežno sunčano, ali potkraj dana i u noći na srijedu novo jače naoblačenje s kišom, ponegdje i obilnijom, a u gorju može prijeći i u snijeg. Bura će slabjeti, a sredinom tjedna ponovno će zapuhati jugo. Temperatura u postupnom padu.

Prema 7-dnevnoj prognozi DHMZ-a, kiše će manje-više posvuda biti od srijede pa najmanje do kraja tjedna. Budu li oborine obilne, za očekivati je porast vodostaja rijeka, što bi moglo povećati opasnost od poplava. Prema podacima Hrvatskih voda, u nedjelju ujutro pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je tek na tri lokacije na području toka Dobre i Korane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:58