SJEDNICA

PREDJEDNIŠTVO SDP-a VEČERAS OPET OTVARA PITANJE SUDBINE DAVORA BERNARDIĆA Komadina: 'Naravno da je odgovoran za loš rejting. Ali ne samo on...'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon mjesec dana mira večeras se opet otvara pitanje sudbine Davora Bernardića na čelu SDP-a, no o njoj se noćas neće odlučivati. Tako proizlazi iz izjave potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine danoj neposredno pred sjednicu Predsjedništva stranke, prvu koja je sazvana nakon sjednice Glavnog odbora održanog 27. listopada na kojoj se zadnji puta Bernardića pokušalo smijeniti.

U međuvremenu se ništa bitno nije događalo unutar stranke, no rejting SDP-a se srozao na svega 14,6 posto što je najlošiji rezultat u zadnjih deset godina.

- Naravno da je predsjednik stranke odgovoran za ovakav rejting. Ali ne samo on. Puno je toga. Okolnosti su složene. Danas će biti razgovora o puno toga - kazao je Komadina. Na pitanje ima li Bernardić i dalje njegovu podršku, izbjegao je izravan odgovor kazavši kako svatko u stranci ima njegovu podršku. Rekao je kako očekuje da se otvori pitanje sudbine Davora Bernardića, ali smatra da ovo nije noć da se o tome odlučuje.

Ivo Jelušić također kaže da treba razgovarati o rejtingu stranke. - Ako nitko drugi, ja ću staviti na stol tu temu jer je krajnje vrijeme da porazgovaramo gdje smo, što radimo i kuda plovi ovaj brod. Mi kao posada broda više ne možemo stajati po strani - rekao je Jelušić. Na pitanje može li Bernardić ostati kapetan kazao je da moraju porazgovarati o stanju u SDP-u i kamo ga vode.

Od 13 članova Predsjedništva koliko ih je ostalo nakon suspenzije četvorice "pobunjenika" (Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Vedrana Babića i Mihaela Zmajlovića), te odlaska Bojana Glavaševića iz stranke, danas se okupilo njih 11.

Nije došao Boris Lalovac, a ni Biljana Borzan koja ima obaveze u Bruxellesu. Prema neslužbenim informacijama, Predsjedništvo je podjeljeno oko podrške Bernardiću i kada bi se pitanje njegovog opoziva stavilo na dnevni red, neizvjesno je kako bi prošlo na glasanju.

Neslužbeno se također moglo čuti kako se za otvaranje pitanja odgovornosti za loš rejting SDP-a pripremio i Rajko Ostojić kojega je Bernardić javno optužio da stoji iza zadnjeg pokušaja njegova rušenja. Bernardić mu je nakon toga poručio da više nisu prijatelji, kao i da ne računa s njim na listi za izbore zastupnika u Europski parlament.

U nedavnom intervjuu Jutarnjem listu Bernardić je kazao da bi Zlatko Komadina trebao biti nositelj liste za Europski parlament. No, Komadina je večeras to odbio kazavši da bi prvo mjesto na listi trebala imati Biljana Borzan "koja je to zaslužila".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:00