HTIO IM POMOĆI

PREDRAG MATIĆ U VREĆICAMA BRANITELJIMA NOSIO HRANU I VODU Policija ga nije pustila natrag u crkvu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.05.2015. u 13:36

BORIS KOVAČEV/Cropix

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je novinarima nakon razgovora s braniteljima u crkvi Sv. Marka kako im je predložio da razmontiraju šator u Savskoj 66 i u ponedjeljak održe sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, međutim oni su to odbili i taj prijedlog protumačili kao ucjenu ili ultimatum.

Na upit novinara je li premijer Zoran Milanović spreman razgovarati s prosvjednicima Matić je odgovorio potvrdno. "Jest, spreman je razgovarati", rekao je Matić.

"Ponudio sam im, jer situacija prijeti da eskalira, a i sami su vjerojatno svjesni dokle smo došli, da pođu svojim kućama, da razmontiraju šator, a da u ponedjeljak održimo sastanak s premijerom, kako su oni to zahtijevali. Međutim, oni su to protumačili kao ultimatum, kao ucjenu. Ja u tome ne vidim ucjenu", kazao je Matić.

Na upit novinara do kada branitelji planiraju ostati u crkvi Matić je odgovorio kako to treba pitati njih.

Istaknuo je kako su branitelji bili korektni, osim pojedinaca koji su "nervozni i iživcirani radi ovih događaja".

"Razgovarat ćemo i dalje, alternative razgovoru nema, to se na neki način mora riješiti. Nadam se da se neće riješiti prolijevanjem krvi ili razbijanjem glava", poručio je Matić.

Dodao je kako su prosvjednici predlagali da se prvo održi sastanak, a onda da maknu šator. "Imamo iskustvo od jesenas kada su tražili da se povuku izmjene i dopune zakona i mi smo povukli. Pa su tražili da se povuče mirovinski zakon, pa smo to povukli, a branitelji nisu ništa učinili. Dakle, imam to neugodno iskustvo, ali razgovarat ćemo i dalje", kazao je.

Nakon nekog vremena Matić je ponovno došao pred Markovu crkvu s vrećicama u kojima su vjerojatno bili hrana i voda, ali ga policija nije odmah propustila jer su zahtijevali da se provjeri što je u vrećicama.

U međuvremenu je probijen policijski koridor pa je Matić bio zaustavljen u namjeri da braniteljima uruči vrećice s hranom.

Pedesetak prosvjednika probilo je iza podneva policijski kordon u Ćirilometodskoj ulici i trčeći stiglo na Markov trg, gdje su stali uz crkvu.

Policajci sada svojim tijelima sprečavaju prosvjednike da prodru na Markov trg. Prilikom proboja došlo je naguravanja i fizičkih obračuna s policajcima, na koje su bačena i neka pirotehnička sredstva.

Izdvajamo