ATENA

PREDSJEDNICA ĆE U PETAK SUDJELOVATI NA SASTANKU SKUPINE ARRAIOLOS Fokus će biti na izazovima ekonomske te izbjegličke krize i pitanjima sigurnosti

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom prošlogodišnjeg sastanka Skupine Arraiolos u Latviji
 Ints Kalnins / REUTERS

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje u petak u Ateni s kolegama iz Skupine Arraiolos na 15. sastanku tog političkog foruma koji se ove godine fokusira na izazove ekonomske te izbjegličke krize i pitanja europske sigurnosti.

U sklopu ovogodišnjeg sastanka Skupine Arraiolos predsjednici Bugarske, Estonije, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Latvije, Malte, Poljske, Portugala i Slovenije te domaćina Grčke razgovarat će o učinkovitom suočavanju s ekonomskom i izbjegličkom krizom, najavljeno je u četvrtak iz Ureda hrvatske predsjednice.

Tema druge sjednice u radu jednodnevnog neformalnog sastanka je "Zajedničko rješavanje modernih izazova sigurnosti Europske unije i njezinih država članica".

Predsjednica Grabar-Kitarović će nakon zajedničke konferencije za predstavnike medija u petak sudjelovati i na večernjoj raspravi s predsjednicima država skupine Arraiolos, najavljeno je.

Arraiolos skupina je politički forum predsjednika država članica Europske unije koji nemaju izvršnih ovlasti, a jednom godišnje se sastaju kako bi razgovarali o trenutačnom stanju i problemima Europske unije i odgovorima na izazove globalizacije.

Izlaganja se odvijaju prema abecednom redu imena države na engleskom jeziku, a za uvodno i završno obraćanje zadužen je domaćin, grčki predsjednik Prokopios Pavlopoulos.

Hrvatskoj predsjednici ovo je treće sudjelovanje nakon Malte 2017., gdje je središnja tema bila „Prevladavanje granice“ u vrijeme sve podijeljenije Europe, te Latvije u 2018. godini kada su sudionici, devet mjeseci do europskih izbora, pozvali birače da ne glasaju za populiste već da podrže ujedinjenu Europu temeljenu na demokraciji, ljudskim pravima i solidarnosti.

Skupina je dobila ime po portugalskom gradiću Arraiolosu u kojem je tadašnji portugalski predsjednik Jorge Sampaio 2003. okupio predsjednike Finske, Njemačke i budućih članica EU-a Mađarske, Latvije i Poljske kako bi razgovarali o posljedicama proširenja Unije 2004. i planovima za donošenje europskog ustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:01