KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

PREDSJEDNICA Desetljećima Hrvati nisu smjeli imenovati svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 11.09.2018. u 19:27

 • Dragan Matic / HANZA MEDIA

  Kolinda Grabar Kitarović

  Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu koji je u utorak objavio austrijski dnevnik Kleine Zeitung odgovarala je na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svojemu odrastanju u komunizmu.

  Pod naslovom 'Europa je bila previše opuštena i previše naivna', intervju je objavljen u vrijeme posjeta austrijskog predsjednika Alexandera van der Bellena Hrvatskoj, prenosi Novi list.

  - Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje, izjavila je predsjednica, kako ju je citirao Novi list.

  - Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen, kazala je predsjednica, ilustrirajući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Afganistanu.

  Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Europi, predsjednica odgovara da se 'društva brane od opasnosti izvana'.

  - Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama, kazala je, uz ostalo.

  Pitanje o radikalnome nacionalizmu u Hrvatskoj ponukalo ju je da odgovori kako je takva pitanja, kako je citira Novi list, 'čine bijesnom'.

  - Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor, kazala je, kako je citira Novi list.

  Ne poriče da u Hrvatskoj postoje 'i lijevi i desni ekstremi, ali oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokraciju'. Štoviše, Grabar-Kitarović misli da Hrvatska pripada 'među liberalnije' zemlje Europske unije.

  Zanimljiv je i predsjedničin odgovor na pitanje o protuimigrantskoj politici mađarskog premijera Viktora Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

  - Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta, kazala je predsjednica, i dodala:

  - Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna, izjavila je predsjednica za Kleine Zeitung, a prenosi Novi list.

  Izdvajamo