DOŽIVOTNI ZATVOR

PREDSJEDNICA GRABAR-KITAROVIĆ O PRESUDI KARADŽIĆU 'To neće vratiti žrtve, ali mora poslužiti kao trajna opomena velikosrpskim ideolozima'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.03.2019. u 15:40

Zagreb, 220219. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic posjetila je hrvatske maslinare i proizvodjace maslinovog ulja na veceri u restoranu Gastro Globus. Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović

Presuda Radovanu Karadžiću ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti velikosrpske politike, poručila je u srijedu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić pravomoćno je u srijedu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine u BiH.

Time je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-ja povećao Karadžićevu prvostupanjsku kaznu koja je iznosila 40 godina zatvora.

"Današnja odluka konačna je presuda jednom glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. velike Srbije", priopćila je hrvatska predsjednica.

"Presuda ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji i preživjelih, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike", zaključila je Grabar-Kitarović.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo