IPAK SASTANAK

PREDSJEDNICA I PREMIJER KONAČNO ZA ISTIM STOLOM Plenković: 'Razgovarat ćemo već sljedeći tjedan, dolazi na sjednicu Vijeća za demografiju'

 
Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
 Davor Pongracic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ipak su našli način da zajedno razgovaraju o demografskoj politici. Dvojac će se, naime, idući tjedan naći za istim stolom na vladinom Vijeću za demografsku revitalizaciju, inače sastavljenom od ministara pod presjedanjem premijera, a na koji će se dakle odazvati i predsjednica.

- U razgovoru s predsjednicom RH dogovoreno je da idući tjedan održimo sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju na koju će doći i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović - izjavio je jutros premijer.

Podsjetimo da je Grabar Kitarović ranije ovog mjeseca predstavila svoje prijedloge mjera populacijske politike, te kazala kako je riječ o o životnom pitanju, i pitanju opstanka Hrvatske kao države i naroda. Nakon što je predstavila mjere, iz Vlade su stizale poruke o tome da se na istima već radi, ali i da je sve lista želja bez konkretnog plana.

Zagreb, 110618.
Ured Predsjednice.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic predstavila je prijedloge mjera populacijske politike.
Na fotografiji: Marko Jurcic, Anamarija Kirinic, Kolinda Grabar Kitarovic, Mate Radeljic, Andjelko Akrap.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Sama ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, poručila je tada da će svakako detaljno proučiti mjere predložene od strane Grabar Kitarović, ali da je sve ono što je predsjednica izrekla "u skladu s programom ove Vlade".

Sve je zapravo počelo još u svibnju, kad je predsjednica premijeru predložila održavanje zajedničke sjednice Vlade, na kojoj bi se razgovaralo o demografskim kretanjima, problemu blokiranih građana i njezinim prijedlozima za rješavanje demografske krize. Premijer je tada takvu sjednicu odbio, nakon čega je predsjednica mjere predstavila sama.

- Žao mi je što premijer nije prihvatio moju ispruženu ruku za suradnju i prepoznao ozbiljnost situacije u državi zbog dramatičnih razmjera demografske katastrofe koja nas je zadesila - poručila je među ostalim Grabar Kitarović tom prilikom.

Mnogi su njezine naknadno i samostalno predložene mjere kao i reakcije na njih vidjeli kao još jedno međusobno kritiziranje u nizu, a iako je predsjednica rekla da se ne radi o kritikama radu Vlade, počelo se propitikivati hoće li Grabar Kitarović, u slučaju da se odluči na borbu za još jedan mandat, imati podršku HDZ-a. O tome je predsjednik Sabora Gordan Jandroković imao za poručiti da hoće, ali da se mora jasno odlučiti ide li na izbore ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:28