HRVATSKO-SRPSKI GOSPODARSKI FORUM

PREDSJEDNICA I VUČIĆ OBRATILI SE PODUZETNICIMA Založili se za izgradnju pruge Zagreb-Beograd: 'EU nas ne može odbiti ako zajedno zatražimo sredstva!'

 
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srpski predsjednik Aleksandar Vučić
 HANZA MEDIA

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i srpski predsjednik Aleksandar Vučić obratili su se danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore zajedničkom skupu hrvatskih i srpskih poduzetnika, s kojima su podijelili svoje vizije buduće suradnje, koja bi se trebala znatno pojačati za dobrobit obje strane.

Skup su zajednički organizirali HGK i Privredna komora Srbije, a na Hrvatsko-srpski gospodarski forum u Zagrebu stigli su predstavnici 20-ak najvećih srpskih kompanija, među njima i Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa i srpski 'kralj šećera'.

Predsjednica Grabar-Kitarović u svojem je obraćanju hrvatskim i srpskim gospodarstvenicima istaknula kako je napredak u političkim odnosima dviju zemalja iznimno važan za oba gospodarstva.

Zagreb, 120218.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic i Aleksandar Vucic na Hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori u sklopu gostovanja predsjednika Republike Srbije u Zagrebu.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic, Aleksandar Vucic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

- Hrvatsko-srbijanska gospodarska suradnja prema gotovo svim pokazateljima ostvaruje stalni napredak i uspon. Iako je još uvijek uglavnom jednosmjerna - iz Hrvatske u Srbiju - rezultirala je brojnim radnim mjestima. Hrvatska je za srpske turiste poželjno odredište, kazala je Grabar-Kitarović.

- Naša su gospodarstva komplementarna u mnogim područjima. Postoje podudarni interesi, a postoje i povoljne gospodarske veze. Potpuno novu dinamiku našim gospodarstvima može dati suradnja na području industrije, rekla je i istaknula automobilsku industriju kao primjer ekonomske grane u kojoj bi hrvatske i srpske tvrtke koje proizvode auto-dijelove mogle zajednički nastupati na stranim tržištima.

Predsjednica i Vučić oboje su istaknuli planove na obnovi i izgradnji željezničke pruge Zagreb-Vinkovci-Tovarnik-Šid-Beograd, a Grabar-Kitarović naglasila je prilike za hrvatske građevinske i energetske tvrtke u Srbiji.

- U nastojanju ostvarenja tih potencijala, Hrvatska i Srbija odlučile su pokrenuti dijalog. Prva sjednica Odbora za poticanje gospodarske suradnje treba biti održana u ožujku u Zagrebu, kazala je predsjednica i napomenula kako će prva točka dnevnog reda biti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Zagreb, 120218.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic i Aleksandar Vucic na Hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori u sklopu gostovanja predsjednika Republike Srbije u Zagrebu.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic, Aleksandar Vucic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

- Hrvatske su tvrtke uložile u Srbiju gotovo 750 milijuna eura. Takvo ulaganje pokazalo se iznimno korisnim i za hrvatsko i za srpsko gospodarstvo. Naša želja je poticati kretanje ulaganja u oba smjera, rekla je predsjednica i pozvala srbijanske tvrtke na veća ulaganja, te izrazila punu potporu svakom obliku ulaganja.

- Uvjerena sam kako će današnji forum dati onaj potrebni zamah produbljivanju naših gospodarskih veza, a time i boljim odnosima naših dviju država, rekla je Grabar-Kitarović.

Srpski predsjednik Vučić pozdravio je okupljene gospodarstvenike i naglasio kako je trgovinska suradnja Hrvatske i Srbije jača nego ikada.

- U zadnjih pet godina porasla je za 60 posto, a mislim da imamo ogroman prostor za jačanje suradnje i u budućnosti. Važno je da možemo razgovarati, te da se hrvatski gospodarstvenici koji ulažu u Srbiju mogu obratiti organima u Srbiji, te da se srpski mogu obratiti organima vlasti u Hrvatskoj, kazao je Vučić, koji je također istaknuo važnost ulaganja u prugu Zagreb-Beograd.

- Trebamo učiniti sve da pruga Beograd-Zagreb može konačno biti najbolja prometnica u Europi, i da bude najprometnija prometnica za teretni sadržaj. Ako nema te pruge, sve će se zadržavati u Zagrebu, a ovako ćete imati najbolju vezu sa cijelom jugoistočnom Europom. Mislim da je od najveće važnosti za obje države da krenemo u obnovu. Mislim da bi trebali zajednički tražiti sredstva od EU, mislim da nitko ne može da nas odbije u Europskoj Uniji ako bi zajednički tražili sredstva za takav projekt, rekao je Vučić.

Hrvatskim građevinskim firmama poručio je: 'Dobrodošli ste u Srbiju!'

- Vi dođite u Beograd i u Srbiju, mi imamo velike planove. U ovom trenutku mi nemamo kapacitete u građevinskim tvrtkama da to odradimo sami.

Obratio i se srpskim gospodarstvenicima izravno i pozvao ih na veća ulaganja u Hrvatsku:

- Nemojte samo da kukate kako hrvati nešto ne daju, čuli ste predsjednicu, dođite i izborite se, imat ćete podršku hrvatskih vlasti, imat ćete podršku srpske države. Siguran sam da ćemo biti otvoreniji, i još jednom, dobrodošli u Srbiju i dobrodošli u Beograd, kazao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:52