DODIJELILA POVELJU

PREDSJEDNICA NA FESTIVALU O PJESMI IZ 90-ih 'Otpjevajte onu popevku iz vremena kada se nisu smjeli spominjati Hrvatska, Zagorje, bregi, domovina...'

 
 Zagorje.com

Večer novih popevki na 54. Festivalu kajkavskih popevki u Krapini svojim je dolaskom u subotu uveličala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja u Krapinu nije došla praznih ruku - donijela je Povelju Republike Hrvatske koju je dodijelila Festivalu.

Dobrodošlicu predsjednici u zgradi Starog magistrata gdje je smještena krapinska Gradska uprava poželio je gradonačelnik Zoran Gregurović.

- Dobro nam došli u Krapinu, u srce Hrvatskog zagorja, u ovom, za nas posebnom tjednu, ali i za sve druge Zagorce, kad slavimo našu domaću riječ - kaj, rekao je Gregurović te dodao kako se u Krapini vrijeme ne mjeri od Nove do Stare godine nego od festivala do festivala.

Predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula da je Festival kajkavskih popevki kruna manifestacije Tjedna kajkavske kulture u Krapini te je čestitala organizatorima i poručila da i na lokalnoj, ali i na državnoj razini treba uložiti što je moguće više napora kako bi se sačuvali naši dijalekti. Rekla je da ta manifestacija svake godine iznova podsjeća na ljepotu i bogatstvo hrvatskog jezika bogatog narječjima na kojima su stoljećima stvarana sjajna književna djela koja su obogatila hrvatsku kulturu, baš kao i brojne pjesme izvedene na Festivalu kajkavske popevke.

Zagorje.com

- Kroz ovaj festival živi draga, domaća riječ, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na prekrasnim zagorskim bregima, kletima, pod brajdama - kad u ozračju kaja i popevka dohaja. Upravo zato, zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskoga zagorja, kulture i jezične baštine, s velikim zadovoljstvom i posebnom čašću dodjeljujem Festivalu kajkavskih popevki Povelju Republike Hrvatske, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je da Povelju RH dodjeljuje za sve ono što su organizatori Festivala učinili u protekle 54 godine, ali i sve ono što se očekuje od njih da će učiniti sljedećih 50 i više godina.

- Posebno se veselim novim uspješnim godinama ovoga festivala i mnogim brojnim hitovima koje ćemo pjevati na svadbama, krstitkama ili jednostavno kad slavimo život, rekla je.

- Moja šefica kabineta, koja je danas ovdje, je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival, već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku 'Došel bum doma sel si bum pod brajde', koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojoj domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje - rekla je predsjednica, a prenosi portal Zagorje.com.

Riječ je, inače, o pjesmi 'Pod brajde' autora Rajka Suhodolčana, koji je za portal Ni Zagorje malo prije nekoliko mjeseci objasnio da je njegov veliki hit nastao koncem 90-ih.

- I onda su se 1999. dogodile ‘Brajde’, čist slučajno. Par godina sam tu pjesmu nudil nekim izvođačima i niko ju nije ozbiljno shvatil. Pa sam ju onda snimil ja s Oktetom Kaj, onak skoro pa za ‘hec’, iz inata. I ta je popevka dala svoje. Čak su se i prestali rugati da Zagorci znaju popevati samo u falšu, uz flašu. Brajde nisu postale hit od prve, trebalo je sedam, osam godina, rekao je Suhodolčan.

Predsjednica je ranije posjetila 27. Zagorski gospodarski zbor, najveće okupljalište gospodarstvenika u Hrvatskom zagorju te razgledala ponudu brojnih izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:39