KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

PREDSJEDNICA NE KRIJE NEZADOVOLJSTVO STANJEM U DRŽAVI 'Bolje je donijeti i pogrešnu odluku pa je ispravljati, nego ne donositi nikakvu i čekati'

Kolinda Grabar Kitarović
 Goran Mehkek / CROPIX

- Duboko me brine činjenica da Hrvatska stagnira. To smo vidjeli i iz podataka koji su objavljeni ovih dana o rastu BDP-a. Neću reći kako Hrvatska nazaduje, ali BDP usporava, očito stojimo u mjestu dok drugi napreduju - rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u emisiji HRT-a "S predsjednicom izvan protokola" urednice Eliane Čandrlić.

Predsjednica je naglasila kako smo na dnu kad je riječ o novim članicama EU i da ćemo uskoro početi i za njima jako zaostajati.

- Možemo biti puno ambiciozniji, osobno sam vrlo ambiciozna osoba i volim ambiciozne projekte. Projekcije koje smo čuli od Vlade i EK o rastu BDP-a od 3,2 posto bile su ispod naših mogućnosti i ambicija jer nama je rast od 3 posto dovoljan da bismo pokrivali samo dugove. Da bismo otvarali nova radna mjesta, treba nam rast od 4 ili 5 posto. Spori smo i u donošenju odluka, a ja to apsolutno ne mogu razumjeti. Ponekad je bolje donijeti i pogrešnu odluku pa je ispravljati, nego ne donositi nikakvu i čekati. To unosi nervozu i među investitore - izjavila je Grabar-Kitarović, pri čemu nikoga nije željela konkretno imenovati.

Pohvalila je i angažman vojske oko čišćenja snijega, ali i istaknula kako vojska treba izlaziti na teren samo kad je to krajnje nužno. Na pitanje je li opet kritizirala Andreja Plenkovića, predsjednica je odgovorila kako njezina namjera apsolutno nije kritiziranje Vlade.

- Naravno, pratim njihov rad i moram biti kritična u ime hrvatskih građana koji su me izabrali. Ali svi ovi problemi o kojima često govorim nisu nastali preko noći i nisu nastali u posljednju godinu i pol, već su posljedica krivoga rada desetljećima. Razumijem devedesete, ratno stanje, ali smo, nažalost, propustili veliki val ulaganja zemalja u tranziciji. Sad nema razloga da ne iskoristimo europske fondove i ulaganja. To nije kritika Vlade, nego ukazivanje na probleme koji postoje u društvu.

Ukazala je na rad svoga Vijeća koje je dalo mnoge prijedloge koji do sad nisu provedeni.

- Treba hrabrosti, presjeći ovo stanje i donijeti hrabre odluke, ići u bolne reforme koje trebaju ukloniti bol u društvu.

Ponovila je i svoj stav oko "nemoralnih plaća" u Agrokoru, ali i odala priznanje Vladi što se uhvatila u koštac s problemom.

- Previše je energije ipak otišlo na probleme s Agrokorom. Ne poznajem osobno novoga povjerenika, ali pozdravljam odluku da je došlo do promjena.

Predsjednica je procijenila kako je vladajuća većina sigurna, a kaže i kako zahtjev za opoziv ministrice Martine Dalić može imati posljedice i za oporbu.

- U odnose stranaka se, međutim, neću miješati.

Grabar-Kitarović smatra kako je upravo ovo godina u kojoj treba provoditi reforme, a pohvalila je napore oko porezne reforme prošle godine.

- Ta je reforma dala rezultate, ali oni su izblijedjeli i više se ne osjećaju učinci. Treba apsolutno nastaviti reformu poreznoga sustava.

Predsjednica je također konstatirala kako već godinama Ministarstvo financija oblikuje gospodarsku politiku u Hrvatskoj.

- To je jednostavno nemoguće, zadatak je Ministarstva da osigura državni proračun, ali on ne smije biti svrha sam sebi. Treba uključiti puno drugih mjera kako bi se potaknula ulaganja i zaustavio odlazak ljudi iz zemlje. Sad imamo apsurdnu situaciju da za neka zanimanja nemamo ljudi.

Predložila je i da se razmisli o smanjenju poreza kako bi se potaknula veća gospodarska aktivnost te upozorila da se državna administracija ne želi mijenjati, što dovodi do velikih problema. Predsjednica je upozorila kako je u posljednjem kvartalu prošle godine rast BDP-a bio 2 posto, dok su druge zemlje ostvarile daleko veći rast.

- Zabrinjavajuće je da je rast našega BDP-a čak ispod prosjeka EU 28, onih razvijenih zemalja kod kojih je rast inače sporiji. Mi smo ispod BDP-a Austrije, Njemačke, i to su zabrinjavajući podaci.

Grabar-Kitarović je rekla kako Hrvatska nije uspjela iskoristiti šansu u trenutku kada je EU izišla iz krize, a sve to pokazuje da parcijalne, izdvojene reforme nisu dobre. Ukazala je i na činjenicu da smo previše okrenuti turizmu koji bi morao biti samo "dodatna vrijednost" cijeloga gospodarstva koje se mora restrukturirati. Isto tako, istaknula je da podaci pokazuju kako nam BDP jako ovisi o osobnoj potrošnji, koja je počela stagnirati i opadati.

- Povećana potrošnja dovodi i do rasta uvoza i uvoz nam još uvijek prednjači nad izvozom - rekla je predsjednica.

- Žalosti me kad čujem da Hrvatske šume još uvijek radije izvoze drvnu masu, a naša mala poduzeća nemaju dovoljno građe da bi mogla proizvoditi i izvoziti. Cijenim napore ministra Tolušića u tom smislu, ali svi moramo požuriti jer vremena za čekanje nema.

Predsjednica smatra kako nije primarno pitanje hrvatske političke scene rasprava oko tema kojim se bavilo Vijeće za suočavanje s prošlošću jer su nam ideološke rasprave oduzele dragocjeno vrijeme i dovele do još dubljih podjela, umjesto da se razgovaralo o egzistencijalnim pitanjima.

- Ne bih ulazila u sadržaj preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću, očito su to pitanja oko kojih ćemo se teško složiti.

Grabar-Kitarović je rekla da konačna odluka o nabavi vojnih zrakoplova, barem koliko je ona informirana, još nije donesena.

- Trebalo je odluku donijeti još prije dvije godine. Tu sam, čekam, spremna sam sazvati sjednicu Vijeća za obranu, a konačna je odluka na Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:09