REAKCIJE NA SPORAN INTERVJU

PREDSJEDNICA 'Ni u kojem trenu nisam rekla da su muslimani u Hrvatskoj u strahu. Kod novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2018. u 15:32

Zagreb, 070317.
Ericsson Nikola Tesla.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic posjetila je tvrtku Ericson Nikola Tesla.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic, Gordana Kovacevic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

 

Iz Ureda predsjednice reagirali su na izjavu Aziza Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebačkog muftije.

On je u priopćenju reagirao na izjave Kolinde Grabar-Kitarović koje je dala u intervjuu za austrijski dnevnik Kleine Zeitung, a koji je izazvao brojne reakcije u javnosti.

Podsjetimo, predsjednica je u intervjuu odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svojemu odrastanju u komunizmu, a osvrnula se i na hrvatske muslimane.

'Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje. Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen, kazala je predsjednica, ilustrirajući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Afganistanu', rekla je, među ostalim, Kolinda Grabar-Kitarović.

'Nemalo sam ostao iznenađen natpisima u medijima o navodnoj izjavi predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar – Kitarović o muslimanima u Hrvatskoj i odnosima koji vladaju u društvu', poručio je priopćenjem zagrebački muftija, a onda su iz Ureda predsjednice odlučili reagirati.

- Napominjemo da je u navedenom intervjuu Predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su „hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu“, navodi se iz Ureda predsjednice u izjavi za N1.

- Stav Predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo.

Upravo Predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu.

Stav Predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića objavljenim danas, 12. rujna 2018.


S muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, predsjednica Grabar-Kitarović održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga.
 


Napominjemo da je u navedenom intervjuu Predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su „hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu“.
 


Nažalost prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se Predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice'', rečeno je za N1 u Uredu predsjednice.

Kleine Zeitung: Potkrala nam se omaška, predsjednica je u pravu

Austrijski list Kleine Zeitung, u kojemu je u srijedu objavljen intervju s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, potvrdio je za N1 da im se u objavljenom tekstu potkrala omaška.

- Predsjednica Grabar Kitarović je u pravu. Na njoj nije nikakva krivnja. Predsjednica se doista u spornom odlomku referirala isključivo na muslimansku zajednicu u Velikoj Kladuši. Tekst smo, zbog velikog vremenskog pritiska, morali više puta znatno kratiti. Zbog jezičnog i geografskog nesporazuma, znali smo da je to selo u graničnom području, ali smo mislili da se nalazi u Hrvatskoj, a ne u Bosni i Hercegovini, kroz kraćenje je došlo do ovakve nezgodne rečenice. Najdublje žalimo zbog činjenice da je predsjednica zbog toga imala neugodnosti. Tim više, što smo na intervju dobili i brojne pozitivne reakcije, stoji u odgovoru lista Kleine Zeitung za N1.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo