REAKCIJA

PREDSJEDNICA O IZBORIMA U BiH 'Unatoč neprimjerenim izjavama koje smo čuli, čvrsto vjerujem u dobrosusjedske odnose'

 CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom osvrnula na jučerašnje izbore u BiH. Istaknula je kako je Daytonski sporazum temelj BiH te dodala da ga se treba držati jer su odstupanja od njega samo stvorila neravnotežu između tri konstitutivna naroda u BiH.

'Naš je interes da BiH čvrsto nastavi putem razvoja i nakon ovih izbora im želim da se sastave funkcionalne vlade koje će osigurati punu implementaciju prava svih državljana, sva tri konstitutivna naroda. Bez obzira na neke neprimjerene izjave koje smo čuli, ja čvrsto vjerujem u dobrosusjedske odnose i osobno ću se zalagati za dobrobit naše susjedne države, za opstojnost i prava svih naroda i građana BiH, za euroatlantski put BiH, za njezino brzo članstvo u EU', rekla je predsjednica.

Osvrnula se i na pridruživanje Makedonije NATO-u, pozdravivši taj korak. Izrazila je nadu da će makedonski Parlament prihvatiti ustavnu promjenu koja tome vodi.

Dodala je da je i Kosovo razlog za zabrinutost.

'Svi mi u EU moramo zadržati Kosovo i Srbiju na putu pregovora. Hrvatska se neće miješati u pregovore Beograda i Prištine, ali ćemo to pozorno pratiti', rekla je predsjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:38