'NEKA SE TIME BAVE SLUŽBE'

PREDSJEDNICA O NOVOM ZAPLETU U AFERI SMS 'Mislim da je malo neprilično da se ovdje kao hodočasnica bavim takvim pitanjima...'

 
 Vojko Bašić / CROPIX

Tjednik Nacional objavio je u utorak da je Blaž Curić, kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, u ožujku prošle godine od Franje Varge zatražio da nadzire elektroničku poštu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Franjo Varga odveden je u utorak na ispitivanje u Osijek nakon što mu je pretražena kuća u Belišću. Tu je informaciju iz Splita, kako donosi HRT, komentirala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

- Time neka se bave službe koje su za to odgovorne, a mislim da je malo i neprilično da se ovdje kao hodočasnica bavim takvim pitanjima, pogotovo zato što vam ne mogu ništa konkretno reći. Ne možemo spekulirati da je nešto bilo, ako nije bilo. Vidjet ćemo - rekla je Grabar-Kitarović.

Na upit novinara hoće li se tražiti dodatni odgovori na Vijeću za nacionalnu sigurnost, predsjednica je rekla "da će se o tome govoriti kad to bude predmet toga".

Predsjednica se sastala s članovima Splitskog kluba olimpijaca

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u utorak nakon svečane mise, koja se služila na splitskoj Rivi u povodu blagdana Sv. Dujma, zaštitnika toga grada Splita, u Galeriji "Meštrović" s članovima Splitskog kluba olimpijaca.

U ime toga kluba dočekao ju je Milivoj Bebić, koji joj je rekao da posebno cijene njezinu potporu hrvatskome sportu i sportašima, a u znak sjećanja na današnji susret uručio joj je zlatnu plaketu toga kluba.

Predsjednica je rekla kako je impozantno da u Splitu ima 98 osoba koje su osvajale olimpijske medalje u 12 sportova, što čini Split "najsportskijim gradom u svijetu". Prisjetila se prve olimpijske medalje u Barceloni 1992. godine, koju je nakon osamostaljenja i priznanja Hrvatske osvojio Goran Ivanišević, koji je nosio hrvatski stijeg. Dodala je da nikada neće zaboraviti te trenutke jer oni ostaju u sjećanju, a prisjetila se i Blanke Vlašić, Tonija Kukoča, Dina Rađe i mnogih drugih sportaša.

"Iznimno je bitno promicanje sporta. Ja to radim punim srcem i ne samo da sam sportski entuzijast, već i vjerujem da je sport iznimno bitan za zdravlje nacije, ali i za zdravo razmišljanje, optimizam, za postavljanje i ispunjavanje ciljeva. Zalažem se da se što prije donese nova strategija razvoja sporta, kao i najavljeni zakon o sportu za koji se nadam da će se konačno primjenjivati", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako treba sagledati gdje smo danas počevši od malih nogu, od toga koliko djeca imaju sati sporta, tjelesnog odgoja ili fizičkih aktivnosti te koliko su im dostupni sportovi i bavljenje njima nakon škole jer je to jedini način da stvaramo nove talente i olimpijce. Rekla je kako U Hrvatskoj imamo tendenciju da brzo zaboravljamo vlastite uspjehe, rekla je, ističući kako se u svijetu još sjećaju slavne pobjede hrvatske reprezentacije u Moskvi te mnogih drugih hrvatskih pobjeda i sportaša.

Na pitanje očekuje li da će hrvatska nogometna reprezentacija ove godine doći u Split hrvatska predsjednica je odgovorila kako se nada da hoće i da bi voljela vidjeti reprezentaciju u Splitu, a na pitanje hoće li je doći gledati odgovorila je kako utakmice reprezentacije propušta jedino ako joj se nešto ispriječi.

Novinare je zanimalo i prati li još koji sport osim nogometa, na što je rekla da prati rukomet, košarku, hokej na ledu, atletiku i odbojku, da prati sve sportove, čak i američki nogomet.

"Barem pogledam Super Bowl, a i bejzbol jer sam svojevremeno dok sam živjela u Americi igrala softball, ali i hokej na parketu, kuglanje, a i nešto malo sam klizala", rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:55