BAREM DJELOMIČNA SATISFAKCIJA

PREDSJEDNICA O PRESUDI RATKU MLADIĆU 'Žao mi je što nije odgovarao i za zločine počinjene u Škabrnji i drugdje u RH. On je simbol rata i genocidnosti'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.11.2017. u 14:48

Rijeka, 221117.
Prvu susacku hrvatsku gimnaziju posjetila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic povodom 390-te obljetnice. Tim povodom predsjednici su urucili prema odluci Nastavnickog vijeca Gimnazije, diplomu pocasne maturantice Prve susacke hrvatske gimnazije u Rijeci. Na fotografiji: Kolinda Grabar-Kitarovic, predsjedica Republike Hrvatske.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentriala je presudu Ratku Mladiću za ratne zločine.

- Znam da ova presuda ne može vratiti tisuće izgubljenih života u Srebrenici i drugdje u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj.

- Žao mi je što Mladić nije odgovarao i za zločine počinjene u Škabrnji i drugdje u RH, ali nadam se da će presuda na doživotni zatvor biti barem djelomična satisfakcija za obitelji svih onih koji su poginuli i bili mučeni ili nestali za vrijeme kad je on bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti - rekla je predsjednica.

Kazala je i da ne može komentirati ukidanje istražnog povjerenstva za Agrokor jer je u vrijeme kada je to objavljeno bila u posjeti riječkim gimnazijama i Sveučilišnoj knjižnici pa ne zna sve detalje.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu nepravomoćno je Mladića proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su "među najgnusnijima poznatima čovječanstvu".

Izdvajamo