ZASTOJ U PROCESU

NETANYAHU VEČERAS NAZVAO HRVATSKU PREDSJEDNICU Razgovarali su o novonastaloj situaciji u slučaju kupovine borbenih aviona F-16 Barak

 Danijel Bartolić / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je probleme koji su nastali u vezi s kupovinom 12 zrakoplova F-16 Barak, piše RTL.

Predsjednica je rekla da je o svemu prije nekoliko tjedana razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te da joj u Parizu ni on, ni američki predsjednik Donald Trump nisu spominjali nikakve informacije vezane uz prodaju aviona.

- Nisam znala da postoje problemi kada je riječ o dozvoli za prodaju zrakoplova, tzv. TPT-em. Podsjetila sam Trumpa i Netanyahua da mi to čekamo. Tada se nisu očitovali ni o čemu, ni sam premijer nije znao da postoje neki problemi, o tome sam saznala desetak dana kasnije. Riječ je o nečemu na što ne možemo utjecati jer je riječ o tehničkim pregovorima između Izraela i SAD-a, kazala je.

Kasnije je za HRT potvrdila da je tijekom srijede o novonastaloj situaciji ponovno razgovarala s Netanyahuom, koji je nju nazvao.

- Inzistiram da Hrvatska dobije što smo dogovorili i po cijeni koja je dogovorena. Koliko sam čula od veleposlanika Roberta Kohorsta je da bi ovaj postupak mogao potrajati još nekoliko tjedana, kazala je predsjednica.

Rekla je i da su na sjednici Vijeća za obranu razmotrene sve ponude aviona te da je izraelska bila najbolja.

- Vijeće je dalo preporuku Vladi da se krene u postupak. U međuvremenu postupak je vodilo ministarstvo i ljudi zaduženi za to, ja sam tu i tamo bila izvješćivana o nekim elementima, uključujući od strane Amerikanaca da oni žele da svi budemo sigurni da hrvatska neće na ovaj ili onaj način platiti dodatne novce za cijeli posao sa zrakoplovima, kazala je predsjednica.

Predsjednica se osvrnula i na remont MiG-ova iz 2013.

- Ja bih osobno voljela da se moglo kupiti nove zrakoplove, no moramo biti odgovorni. Moramo kupiti ono što je u skladu s našim mogućnostima i državnim interesima, kazala je predsjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:39