SNAŽNO PROTIV NASILJA

PREDSJEDNICA O USVAJANJU ISTANBULSKE KONVENCIJE 'Vjerujem da će interpretativna izjava Vlade ukloniti neke dvojbe i pružiti sva dodatna objašnjenja'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.03.2018. u 18:22

Zagreb,240415.
Pantovcak, Ured Predsjednice.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic odrzala press konferenciju. Izvjestila o zakljucima nakon odrzanih razgovora s predstavnicim politickog i drustvenog zivota.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon što je Vlada usvojila Istanbulsku konvenciju i poslala je u saborsku proceduru, komentirala je u četvrtak da snažno i kontinuirano zagovara zakonsku zaštitu žena od nasilja kao i provedbu mjera za suzbijanje nasilja u obitelji.

- Iako je u hrvatsko zakonodavstvo već ugrađeno niz mjera koje pridonose ostvarivanju tih ciljeva, nadogradnju hrvatskog zakonodavstva potrebno je nadalje osnaživati te provoditi mjere za sprječavanje nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja u obitelji - stoji u izjavi pristigloj iz Ureda predsjednice.

Predsjednica vjeruje kako će interpretativna izjava Vlade ukloniti dvojbe o određenim dijelovima Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te da će u procesu pripreme ratifikacije biti spremna pružiti sva dodatna objašnjenja, ukoliko ona budu potrebna.

- Ratificiranje Konvencije, samo po sebi, neće pridonijeti neophodnim promjenama, ukoliko ne odlučimo snažno provoditi mjere za sprječavanje i borbu protiv nasilja, a koje su već dijelom hrvatskoga zakonodavstva - kazala je.

Pozdravljajući dijalog, predsjednica apelira na zaustavljanje daljnjih ideoloških podjela u našem društvu, te poziva da se svi zajedno usredotočimo na pitanja bržeg gospodarskog i demografskog oporavka, otvaranja novih radnih mjesta, poticanja investicija i pozitivne poduzetničke klime, kao i sprečavanja iseljavanja mladih.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo