ZATEGNUTI ODNOSI SA SLOVENIJOM

PREDSJEDNICA PODRŽALA PLENKOVIĆEV GOVOR U UN-u 'Iznio je hrvatske stavove, a iskreno mi je žao zbog reakcije Mire Cerara'

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak da žali zbog odluke slovenskog premijera da otkaže dogovoreni sastanak s hrvatskim predsjednikom vlade jer smatra da prijateljske države trebaju razgovarati upravo zato da bi pronašle rješenje za granični spor.

Slovenski premijer Miro Cerar otkazao je u četvrtak navečer već dogovoreni zagrebački sastanak s hrvatskim premijerom o graničnom prijeporu pošto je, po njemu, svojim govorom u UN-u Andrej Plenković "službeno" odbacio arbitražnu presudu koju Ljubljana prihvaća, a Zagreb odbacuje jer arbitražni proces smatra kompromitiranim.

"Žao mi je da premijer Cerar ne dolazi u Zagreb", rekla je predsjednica novinarima u Zagrebu pri obilasku štandova akcije "Kupujmo hrvatsko".

Smatra da razgovore treba nastaviti i da nije dobro nikakvo dizanje tenzija.

"Razgovor je dobar čak i kada se ništa ne dogovori", a prijateljstvo treba održavati jer su Hrvatska i Slovenija "prijateljske države" s otvorenim pitanjem, rekla je.

"Ne slažemo se u ovome trenutku oko njegova rješenja, ali da bi se iznašlo rješenje upravo treba razgovarati", istaknula je Grabar-Kitarović.

Na pitanje koliko je primjereno govoriti pred Općom skupštinom UN-a o hrvatsko-slovenskoj arbitraži, predsjednica je odgovorila da je premijer Plenković iznio "hrvatske stavove".

"Ja podržavam hrvatske stavove, stavove kojima je postignut nacionalni konsenzus", rekla je aludirajući na odluku Hrvatskog sabora iz srpnja 2015. o izlasku iz postupka arbitraže.

"Riječ je o pitanju međunarodnog prava", rekla je predsjednica i ocijenila: "Ako vi kompromitirate arbitražu, nažalost dajete primjer i drugima da tako mogu postupati i da će to proći".

Predsjednica nije htjela komentirati navode da je bosanoskohercegovačka Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) prisluškivala potpredsjednicu vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić i vladina povjerenika za "Agrokor" Antu Ramljaka jer o tome nema podataka.

"Molim vas da se obratite našim službama, jer to ne mogu komentirati niti imam ikakve konkretne podatke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:44