POSJET ŠVICARSKOJ

PREDSJEDNICA POSJETILA HRVATE NA TEHNOLOŠKOM SVEUČILIŠTU U ZUERICHU Pozvala je hrvatske studente da se vrate u domovinu jer ih ona 'iznimno treba'

Ueli Mauerer i Kolinda Grabar-Kitarović
 Twitter Kolinda Grabar Kitarović

Drugog dana službenog posjeta Švicarskoj hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u utorak Tehnološko sveučilište ETH gdje je položila vijence na spomen ploče dvojici hrvatskih nobelovaca, Vladimiru Prelogu i Lavoslavu Ružički, i upoznala se s hrvatskim učenicima i istraživačima s te institucije.

Grabar-Kitarović je u društvu Detlefa Gunthera, potpredsjednika ETH-a za istraživanja i korporativne odnose, položila cvijeće na spomen ploče hrvatskim nobelovcima Ružički i Prelogu koji su radili u toj obrazovnoj instituciji.

Ružička je Nobelovu nagradu za kemiju dobio 1939. a danas ETH ima nagradu nazvanu po njemu, dok je Prelog nobelovcem postao 1975.

ETH je institucija sa sveukupno 21 dobitnikom Nobelove nagrade, a na njoj trenutno studira sedamdesetak studenta.

Predsjednica se potom susrela s hrvatskim studentima na tom sveučilištu, a predavanja su održali i dva hrvatska istraživača i profesora, Nenad Ban i Srđan Čapkun koji su govorili o svojem radu i obrazovnom putu.

Čapkun je predstavio svoj rad na sigurnosti sustava, a Ban je govorio o svom istraživanju ribosoma te je otkrio kako mu se Zuerich svidio, osim zbog jednog od najboljih sveučilišta na svijetu, i zbog sličnosti Zagrebu kao srednjoeuropskom gradu – primjerice, isti arhitekt iz Beča stoji iza HNK-a u Zagrebu, kao i kazališta u tom švicarskom gradu.

Predsjednica je istaknula kako Hrvatska ima ogroman znanstveni potencijal na kojem treba raditi od najranije dobi, te da se treba boriti protiv nepotizma i korupcije u hrvatskoj znanosti i poticati reformu obrazovnog sustava.

Hrvatske studente pozvala je da se vrate u domovinu jer ih ona "iznimno treba".

Predsjednica će kasnije na Europa institutu Sveučilišta u Zuerichu održati predavanje "Europa - izazovi u sve kompleksnijem svijetu", a dvodnevni posjet Švicarskoj završit će susretom s predstavnicima švicarskog poslovnog sektora i Gospodarske komore Švicarske – srednja Europa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:51