TRODNEVNI POSJET

PREDSJEDNICA PREMJESTILA URED U SISAK 'Besplatni udžbenici su prava, konkretna demografska mjera!'

 
 Mate Piškor / CROPIX

Ova županija je jedna od najteže stradalih u Domovinskom ratu, a i gospodarska devastacija nakon rata bila je vrlo izražena. Kada nestane jedan gigant poput Željezare Sisak, kada je u problemima Rafinerija nafte, tada je jasno da su u problemima građani i cijeli grad. Uz to, iz ove županije je gotovo najveći egzodus građana posljednjih godina. Imamo sjajne ljude, ali se moramo se upitati zašto nam ljudi odlaze. Rješenje je u sferi političke volje. Treba žurno sačiniti ambiciozni zakonski okvir regionalnog razvoja cijele Hrvatske, jasno je da nije jednako živjeti u Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Dvoru ili u Zagrebu. Država kroz politiku plaća i nekih drugih benefita mora reagirati.

Rekla je ovo, između ostalog, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, na početku svojeg trodnevnog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, predsjednica je na slijedeća tri dana, od srijede do petka, svoj ured izmjestila u Sisak.

Obraćajući se Siščanima koji su je došli dočekati u velikom broju, predsjednica je naglasila da se posebno veseli susretu s učenicima i studentima, jer su oni budućnost Hrvatske, naglasila je kako pozdravlja donošenje zakona o besplatnim udžbenicima, jer je to prava, konkretna demografska mjera, založila se za završetak autoceste do Siska, jer ona sada ne vodi nikuda.

Sisak, 051218.
Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovic izmjesten je u Sisacko-moslavacku zupanij od 05. do 07.prosinca. 
Na fotografiji: druzenje predsjednice s gradjanima.
Foto:: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX

- Na području ove županije počinjeno je mnogo ratnih zločina protiv hrvatskih branitelja i civila tijekom srpske agresije. Sve zločince treba identificirati i suditi im, rekla je predsjednica obraćajući se Siščanima pred zgradom županije.

Dodala je kako se „prvo moramo razgovarati o budućnosti pa u ova tri dana želi čuti vaše probleme i prijedloge, kako bi mogla dati doprinos rješenju životnih pitanja i novim razvojnim iskoracima".

Dobrodošlicu su predsjednici zaželjeli dogradonačelnik Siska Ivica Rendulić i župan Ivo Žinić. On je istaknuo kako je dolazak predsjednice veliko ohrabrenje Siščanima i stanovnicima Županije.

- Ovo je zadnje izmještanje vašeg ureda po županijama, ja se nadam da nismo zadnji u vašim planovima i mislima. Ova županija treba i zaslužuje veću pozornost središnje države, zaključio je Žinić.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, tijekom prijepodneva susrela se s biskupom Košićem, predstavnicima nacionalnih manjina, s udrugama branitelja, sa rafinerijskim sindikatima.

Nakon posjete Sisačkoj bolnici i Metalurškom fakultetu, u Sunji je završio prvi dan boravka na području SMŽ. Tijekom četvrtka i petka u planiu je obilazak obići Kutinu, Petrinju, Novsku, Glinu, Baćin, Topusko i druga mjesta i krajeve u Sisačko-moslavačkoj županiji. županiji.

Sisak, 051218.
Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovic izmjesten je u Sisacko-moslavacku zupanij od 05. do 07.prosinca. 
 Na fotografiji: Predsjednica na svecanoj sjednici Fakultetskog vijeca Metalurskog fakulteta u Sisku
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:37