IZMJESTILA URED

PREDSJEDNICA PRESELILA URED U KARLOVAC I POSLALA PORUKU VLADI 'Dobro je da već tri godine bilježimo rast BDP-a, ali još smo na začelju EU'

 Duje Klarić / CROPIX

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović stigla je u Karlovac, gdje je na nekoliko dana izmjestila svoj Ured, nakon što je u Zagrebu odradila sastanak u Banskim dvorima s premijerom Andrejem Plenkovićem, javlja N1.

Predsjednica je na početku govora okupljenima u Karlovcu istaknula prometnu i važnost Karlovačke županije u Domovinskom ratu.

"Želim zahvaliti svima koji su obranili Hrvatsku od poplava proteklih dana. Pokazalo je što znači kada se organiziramo na vrijeme. Moramo i dalje unapređivati sustav obrane od poplava i sustav Domovinske sigurnosti u cjelini", kazala je Grabar Kitarović.

Kazala je da će posebnu važnost tijekom ovog posjeta dati gospodarstvu i demografiji. "Razvoj industrije, izvoz i privlačenje ulaganja trebaju nam biti temeljene smjernice gospodarske politike i na državnoj razini. Nažalost, još nismo dostigli stope raste i prosjek plaća prije krize. Dobro je da već tri godine bilježimo rast BDP-a, ali još smo na začelju EU", kazala je Grabar Kitarović i dodala da to pokazuje da se moramo mijenjati jer se stanje u gospodarstvu odražava i na demografska kretanja.

"Ubrzano gubljenje mladog stanovništva uzaludnim čini sve napore za poboljšavanjem ulagačke klime", kazala je Grabar Kitarović te dodala da nitko neće ulagati tamo gdje nema ljudi.

"Odgovorna politika mora donositi odluke to brže što su problemi veći. Hitno treba donijeti demografske mjere kako bi smanjili pad prirodnog prištaja stanovništva", kazala je Grabar Kitarović i dodala da "bez ljudi nema budućnosti i nema Hrvatske".

Naglasila je i potrebu decentralizacije Hrvatske. "Karlovačka županija ima izvrsne uvjete za razvoj mnogih gospodarskih grana", kazala je Grabar Kitarović, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:15