IZBORI U NEDJELJU

Predsjednica Republike raspisala izbore za Europski parlament, održat će se 26. svibnja

 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je u utorak izbore za Europski parlament, koji će se održati u nedjelju, 26. svibnja.

Na temelju odredbe članka 94. Ustava Republike Hrvatske i članka 7. i 8. Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, predsjednica Republike donijela je Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Građani Europske unije izlaze na izbore od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta koji će ih predstavljati idućih pet godina. Hrvatsku bi u novom sazivu trebao predstavljati jedan zastupnik više, ukupno njih 12.

U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju u jednoj izbornoj jedinici koju čini teritorij Republike Hrvatske, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske.

Birači mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao.

Pravo predlaganja stranačkih lista za europske izbore imaju sve registrirane političke stranke u Hrvatskoj, samostalno ili kao zajednička lista više stranaka, te birači kroz nezavisne liste.

Stranke ne moraju prikupljati potpise, dok birači za pravovaljanost prijedloga liste trebaju prikupiti najmanje 5000 potpisa birača, a prijedlozi lista moraju se predati Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku dva tjedna od dana raspisivanja izbora.

U trenutnom sazivu Europskog parlamenta sjedi 751 zastupnik, dok će ih u novom biti 705. Iako se ukupan broj zastupnika smanjuje izlaskom Velike Britanije iz EU-a (73 zastupnika), neke zemlje će dobiti od jednog do pet zastupnika više, među njima i Hrvatska, a preostala mjesta će se čuvati za moguća buduća proširenja Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:59