USPJEŠNA PRIČA

PREDSJEDNICA REPUBLIKE U METAL PRODUCTU 'Otvaranje novih radnih mjesta nasušna je potreba'

Breznicki Hum, 161115Predsjednica Kolinda Grabar kitarovic posjetila je Breznicki Hum i tvrtku Metal Produkt u vlasnistvu Stjepana Safrana.Na fotografiji: Predsjednica Grabar Kitarovic i Stjepan Safran u obilasku tvrtke Metal Produkt.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Tvrtka Metal Product u ponedjeljak je u Brezničkome Humu obilježila dovršetak projekta gradnje pogona i uvođenja novih tehnologija i 50. obljetnicu obrtništva i poduzetništva vlasnika te tvrtke Stjepana Šafrana, a na prigodnoj je svečanosti bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

"Sreća je za svako gospodarstvo, posebice hrvatsko, imati ljude koji doprinose boljoj budućnosti naše domovine", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović govoreći o 50 godina poduzetništva Stjepana Šafrana.

"Vaša naslijeđa su uzorne tvrtke i pogoni koji doprinose razvoju gospodarstva. Tvrtka je i podsjetnik na univerzalne vrijednosti, poput marljivosti, ustrajnosti i odlučnosti. Sve to daje nam za pravo da s optimizmom gledamo u budućnost, u razvoj naše domovine", rekla je.

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra da je završetak ulaganja u nove pogone i proširenje proizvodnje velik uspjeh jer je nastao u trenutcima teške gospodarske krize i s njom povezanih nezahvalnih uvjeta poslovanja.

"Otvaranje novih radnih mjesta nasušna je potreba. Vi i mnogi naši poduzetnici temelj ste napretka države i jamac bolje budućnost", zaključila je hrvatska predsjednica.

Prije odlaska nije željela davati posebne izjave novinarima, a u vezi s parlamentarnim izborima kratko je rekla da još čeka službene rezultate nakon čega slijede konzultacije.

Inače, tvrtka Metal Product d.o.o. nastala je razvojem obrtničke radionice koju je 1967. godine osnovao Stjepan Šafran. Već 1969. godine počinju prve isporuke elektroopreme za Elektroprivredu Bosne i Hercegovine, a godine 1994. počinje kooperacija sa svjetski poznatom korporacijom Tyco Electronics Raychem iz Njemačke. Krajem 2013. počelo je ujedinjavanje proizvodnih programa i povezanih poduzeća Metal Producta. Radionica Šafran pripojena je Metal Productu, a proizvodni program preseljen je u proizvodni pogon u Brezničkome Humu. Danas je ukupna površina proizvodnih hala 13.000 metara četvornih s mogućnošću dodatnog razvoja i proširenja.

Metal Product danas ima više od 160 zaposlenih.

Dovršenim ulaganjem tvrtka nastavlja povećavati proizvodnju i uvoditi nove tehnologije. Samo prošle godine, u odnosu prema pretprošloj godini, tvrtka je povećala izvoz za 300 posto, a ove godine izvoz je povećan 30 posto u odnosu prema lani, rekordnoj godini, te izvoz čini 60 posto ukupne prodaje.

Tvrtka se bavi proizvodnjom elektroopreme, a njezini su dugogodišnji partneri i Elektroprivreda BiH te Elektroprivreda Slovenije.

Stjepan Šafran rekao je na svečanosti da se u proteklih 50 godina bavio isključivo poduzetništvom koje ne traži ništa drugo nego stalni razvoj. Iako je najavio svojevrsno povlačenje s mjesta predsjednika uprave tvrtke, istaknuo je da će tvrtka i dalje ići u istome smjeru.

Stjepan Šafran je i jedan od pokretača obnove Hrvatske obrtničke komore, čiji je predsjednik bio u dva mandata. Za gospodarske uspjehe i dugogodišnji društveni rad dobio je mnoga priznanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:46