PANTOVČAK

PREDSJEDNICA RH SASTALA SE S AUSTRIJSKOM MINISTRICOM ZA VANJSKE POSLOVE Raspravljalo se o jačanju ekonomske i političke suradnje dviju država

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica Karin Kneissl
 Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije / TWITTER

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je austrijsku ministricu za Europu, integracije i vanjske poslove Karin Kneissl s kojom je razgovarala o jačanju ekonomske i političke suradnje dviju vrlo bliskih i prijateljskih država, objavio je u utorak predsjedničin ured.

Austrija koja trenutno predsjeda EU-om na sam je vrh svojih prioriteta stavila jugoistok Europe i nastavak proširenja Unije, što će biti i prioritet hrvatskog predsjedanja u prvoj polovici 2020.

Sugovornice su se složile kako je za migrantsku krizu potrebno naći dugoročno rješenje, prvenstveno jačanjem vanjskih granica Europske unije i postizanjem dogovora o zajedničkom sustavu azila kao i u smislu jačanja suradnje s državama podrijetla i tranzita, s obzirom da je trenutno 60 milijuna ljudi u pokretu, u potrazi za fizičkom i ekonomskom sigurnošću, stoji u priopćenju.

Složile su se i kako bi Hrvatska što prije trebala postati dio Schengena i članica eurozone, u čemu ima potporu Austrije.

Govoreći o sigurnosnom i političkom stanju na jugoistoku Europe, Grabar-Kitarović i Kneissl složile su se kako je važno zadržati proširenje na agendi Europske unije, ali i NATO-a, jer je to od iznimne važnosti za stabilnost i funkcionalnost zemalja jugoistoka Europe.

Dotakle su se i širih globalnih pitanja te pritom zaključile kako je potrebno nastaviti unaprjeđivati razvoj multilateralizma i dijalog sa zemljama Bliskog istoka i južnog susjedstva u smislu jačanja sigurnosti naših građana i daljnjeg razvijanja globalne uloge Europske unije, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:32