POSJET POGRANIČNOM GRADU

PREDSJEDNICA SE UPOZNALA S BROJNIM KOSTAJNIČKIM PROBLEMIMA Posjetila je dječji vrtić, drvoprerađivačku tvrtku, kuće stradale u klizanju tla...

 
Predsjednica je danas bila i u SOS Djčejem selu Lekenik
 CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je posjetila memorijalni park na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, gdje je kod skulpture "Slomljeni pejzaž" odala počast snimatelju HTV-a Gordanu Ledereru, ubijenom na novinarskom zadatku 1991. tijekom agresije u Domovinskom ratu, a upoznata je i s aktualnim problemima ovog dijela Hrvatske.

Snimatelja HTV-a Gordana Lederera ubio je 10. kolovoza 1991. hitcem iz snajpera pripadnik srpskih paravojnih postrojba.

Nakon Čukur brda predsjednica je posjetila kostajnički Dječji vrtić "Krijesnica", čiji je opstanak još prije dvije godine bio upitan, ali je suradnjom Grada, Sisačko-moslavačke županije i države, riješen problem njegova financiranja.

Obišla je i drvoprerađivačku tvrtku Blažević d.o.o. koja zapošljava osam radnika, a proizvodi parkete i druge drvne podove. Vlasnik Damir Blažević istaknuo je kako tvrtka nema problema s proizvodnjom i plasmanom proizvoda, kojeg u cjelosti izvozi, ali je jedini problem nabavka sirovine za preradu.

"Da imamo više sirovine, mogli bismo broj radnika povećati i nekoliko puta", rekao je Blažević.

Prilikom posjeta obitelji Miće i Marije Jakšić, koja je prije tri mjeseca stradala i uništena u klizištu, Jakšići su izrazili zahvalnost svima koji su im pomogli i koji su im osigurali smještaj u obiteljskoj kući, nedaleko njihovog ranijeg doma.

Na sličan će se način uskoro riješiti i problem preostalih šest obitelji koje su također stradale u klizanju tla. S planovima i dinamici uređenja obiteljskih kuća predsjednicu i njezine suradnike obavijestio je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, inače najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj.

Na kraju posjete Hrvatskoj Kostajnici, gdje su joj u pratnji bili župan Ivo Žinić s dožupanima i predsjednica Županijskog vijeća Ivanka Roksandić, predsjednica Grabar-Kitarović sastala se i s predstavnicima kostajničke Udruge mladih Invictus, te im zahvalila na pomoći stradalnicima ovogodišnje poplave i klizanja tla.

Upoznali se je s problemima života u tom pograničnom gradu, pri čemu su na prvo mjesto stavili nemogućnost zapošljavanja. Kako su istaknuli, kostajničko je gospodarstvo u velikim problemima jer su mnoge tvrtke zatvorene, a novih ulaganja u gospodarstvo gotovo i nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:38