POSJET SARAJEVU

FOTO: PREDSJEDNICU U SARAJEVU DOČEKALA TEK ŠAČICA PROSVJEDNIKA Grabar-Kitarović: 'Stvarala se negativna klima, puno toga se izvlačilo iz konteksta...'

 
 Dnevni avaz / CROPIX

NOVO 11:52 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obratila se medijima nakon sastanka s tročlanim bh. Predsjedništvom.

Prvi se novinarima obratio Dragan Čović.

- Današnji razgovori iskorišteni su za daljnje napore na putu BiH prema EU i Euroatlantske integracije. Nadam se da će hrvatska predsjednica i dalje koristiti svoj utjecaj kako bi pomogla na tom putu. I dalje treba jačati trgovinske odnose pa me raduje da smo imali otvorene razgovore i duboku vjerujem da će naš put biti reformski obojen. Stvorena je loša klima kojoj nema mjesta i nadam se da ćete i dalje biti partner BiH - kazao je Čović.

- Hvala na srdačnom dočeku i vama i drugim članovima predsjedništva. Puno smo razgovarali i razgovor nastavljemo večeras tijekom sužbene večere. Želim pružiti potporu BiH i morate znati da vam Hrvatska želi samo dobro i da ostvarite sve ciljeve kao država. Mislim da su razgovori bili pozitvni i dalje ćemo intezivirati našu komunikaciju i da ćemo prioniti rješavanju otvorenih pitanja koji bespotrebno opterećuju naše odnose. Interes hrvatskih tvrtki i ulagača pokazuje koliko nam je stalo do BiH i da će vaš put prema EU članstvu biti još lakši. BiH je druga država u koju Hrvatska najviše ulaže a taj iznos iznosio je oko milijardu i pol eura. Poseban naglasak treba staviti na energetiku, ali i na druge industrije poput metaloprerađivačke, drvne industrije i drugih.

Posljednjih se mjeseci u medijima stvarala negativna klima, pa želim poslati nekoliko važnih poruka, jer pun se toga izvlačilo iz konteksta. Dijalog je uvijek najbolji put prema naprijed, pogotvo ako postoje bilo kakve nedoumice. Ja moram štiti nacionalne interes hrv. naroda, ali imam i obvezu kreirati dobre odnose, pogotovo sa susjedima. Prijateljski savjeti ne mogu se tumačiti kao uplitanje u unutarnje stvari BiH i na čelnicima BiH je da preuzmu odgovornost. BiH je posebna, i moram reći da je mnogima u svijetu to teško razumjeti da je riječ o tri konstitutivna naroda. Nadam se da će Europska komisija brzo odgovoriti na zahtjeve za članstvom. Znamo koliko će taj put biti težak i vjerujem u iskrenost opredjeljenja bosanskih političara i zato ćemo pružiti svu potrebnu pomoć našim susjedima. Povijesno, gospodarski kulturno naše države dišu zajedno.

Bojim se da neka unutarnja pitanja BiH se promatraju kao igra bez broja. Nije dobitak za jedan narod gubitak za drugi. Hrvati u BiH jesu konstitutivni narod i samo žele mir i ravnopravnostr s drugim narodima. Hrvati nikad nisu bili nac. manjina u BiH. Oni tu žive stoljećima i živjet će i dalje. Svojom potporom ravnopravnosti Hrvata pružam potporu i drugim narodima. Ključno je osigurati nakon izbora puno djelovanje institucijama i znamo da je temelj pravne države provedba odluki Ustavnog suda. Međunarodnoj zajednici je stalo do BiH, ali ne smatram da vam međunarodne institucije pišu zakone. Želim da to ostvarite sami, a zato treba hrabrost i odlučnost vaših političara. Zato sam spremna na svu potporu i nema većeg zagovornika od RH vašeg puta prema EU. Sigurna sam kako dijelim uvjerenje da je potrebna suradnja između naših država na svim razinama. Puna ravnopravnost Hrvata u BiH je jedan od uvjeta te suradnje - kazala je predsjednica.

Uslijedila su pitanja novinara.

Je li bilo razgovora o izmjenama izbornog zakona?

- Da, bilo je govora o izbornom zakonu. Držimo da je poštivanje Ustavnog suda neophodno, kako stanje ne bi bilo kao u Mostaru. Ali o elementima izbornog zakonodavstva, tu se nikada nismo uplitali i nećemo - kazala je Grabar Kitarović.

Da li ćete učiniti neke napore da se i odnosi u regiji poboljšaju?

- Hrvatska apsolutno zagovara suverenitet BiH. Za nas je hrvatski narod u svakom kutku BiH ravnopravan. Što se tiče regionalne suradnje, ovo područje je krenulo putem integracije u EU. Želim da budemo primjer drugima u svijetu. Postoje dva potencijala na ovom području. Treba krenuti putem mira, to je prvi, a drugi je da se premoste pitanja koja mogu prerasti u probleme. Mislim da izraz zapadni Balkan nije dobar i smatram da je preduvjet mira da sve članice uđu u EU i u okviru zajedničke asocijacije riješavamo probleme - kazala je hrvatska predsjednica.

Kakav je stav o Pelješkom mostu i ima li dogovora?

- Nema nikakvih prepreka za izgradnju, ali držim da se to pitanje nepotrebno razvilo u bilateralno pitanje. Most nije usmjeren prema BiH, već je tu da se omogući slobodna plovidba i to je pitanje povezivanja hrvatskog teritorija, a omogućit će i da Neum bude prekrasan turistički grad, a ne tranzitni centar. Zato ponavljam, to je unutarnje razvojno pitanje RH i nema nikakvih naprijateljskih namjera prema BiH - zaključila je hrvatska predsjednica.

U BIH se kad ste izabrani bili dočekani otvorenih ruku, ali neke vaše izjave su dočekane 'na nož'. Je li Bosna sigurnosni izazov za Hrvatsku?

- Svakakve izjave su mi pripisivane, iako su izvučene iz neautoriziranih članaka. Treba raditi na tome da sigurnosna situacija postane čista i mislim da je došlo do buke u kanalu među našim sigurnosnim službama. Stvarnost je da moramo biti povezani i budni na bilo kakve prijetnje našim državama, a tu ne mislim samo na terorističke prijetnje i vjerujem da se može još bolje surađivati - kazala je na kraju obraćanja medijima Kolinda Grabar Kitarović.

-------------------------------

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u srijedu u službeni posjet Bosni i Hercegovini gdje će boraviti do petka.

Predsjednicu Grabar-Kitarović po dolasku u sarajevsku zračnu luku dočekao je zamjenik ministra vanjskih psolova BiH Josip Brkić te predstavnici različitih razina vlasti a potom joj je priređen svečani doček pred sjedištem Predsjedništva BiH gdje ju je pozdravio predsjedatelj Dragan Čović dok su joj državne počasti odali pripadnici svečane postrojbe bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

Sarajevo, 170118.
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic u sluzbenoj je posjeti Bosni i Hercegovini.
Foto: Dnevni avaz / CROPIX
Dnevni avaz / CROPIX

Nakon intoniranja državnih himni i protokolarnog pozdrava s predstavnicima tijela vlasti u BiH hrvatska je predsjednica u 10 sati započela službene razgovore s članovima Predsjedništva BiH. Službeni protokol trajat će do 16 sati.

Tijekom dana ona će razgovarati i s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Nakon toga predsjednica Grabar-Kitarović odvojeno će se sastati i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom a na kraju će uslijediti susret s predstavnicama udruge majki Srebrenice.

Sarajevo, 170118.
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic u sluzbenoj je posjeti Bosni i Hercegovini.
Foto: Dnevni avaz / CROPIX
Dnevni avaz / CROPIX

Prosvjedi zbog dolaska hrvatske predsjednice

Kao što je i najavljeno, ispred hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu u tijeku su prosvjedi zbog dolaska hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, piše Dnevni avaz.

Prosvjed je organizirao Bošnjački pokret, a okupljeni članovi, njih 20-ak, nose transpararente sa porukama "BiH ne treba tutore ni Hrvatske ni Srbije", "Hoćemo ista prava za Bošnjake u Hrvatskoj i Hrvate u BiH"...

Jedan od transparenata je i "BiH u EU i NATO" kao i "Katarovićko osudi hrvatski zločinački poduhvat i agresiju na BiH ".

- Hrvatska predsjednica je dobrodošla u BiH, ali bez provođenja politike Tuđmana - kazao je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:28