IZMJEŠTEN URED U VIROVITICI

PREDSJEDNICA U OTROVANCU SLAVILA OBLJETNICU OSNUTKA 'TOLUŠIĆEVE' AGENCIJE 'Čast mi je biti u ovom društvu, ovakva ulaganja mogu preokrenuti trendove'

 Dragan Matić / CROPIX

Prvi dan boravka u Virovitičko-podravskoj županiji predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je u srijedu navečer na svečanoj proslavi 10-godišnjici Vidre - županijske agencije za regionalni razvoj, na kojoj ju je, osim domaćina, dočekao i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, bivši župan za čijeg je mandata ta agencija osnovana.

Vidra je dosad uspješno realizirala 251 projekt ukupne vrijednosti 116 milijuna kuna, što Virovitičko-podravsku županiju s obzirom na broj stanovnika čini najboljom u Hrvatskoj kada je riječ o novcu povučenom iz EU fondova.

„Velika mi je čast biti u ovom društvu, jer ovakva ulaganja omogućuju ravnomjeran razvoj, razvoj ruralnog turizma i druge gospodarske aktivnosti koje u konačnici mogu preokrenuti negativne demografske trendove”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ravnateljica Vidre Emina Kovač rekla je kako je ta agencija na početku realizirala projekte namijenjene ustanovama, a u posljednje vrijeme ponajviše pomažu privatnim poduzetnicima. Jedan od uspješno realiziranih projekata je „Panonski drvni centar kompetencija” koji malim i srednjim poduzetnicima pruža usluge iz drvoprerađivačkog sektora, a predsjednica ga je posjetila prije dolaska na proslavu Vidrine obljetnice.

U realizaciji toga projekta, koji je zamišljen kao poveznica znanstvenika, lokalne zajednice i industrije, uključeni su bili Virovitičko-podravska županija kao inicijator i začetnik, Vidra, te zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, a u konzultacijama su sudjelovali i drvo-prerađivači s područja županije.

Predsjednica je popodne u OŠ Augusta Cesareca u Špišić-Bukovici, u Područnoj školi Bušetini u sklopu programa "Hrvatska čita" pročitala odabrane ulomke iz "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića", u općini Lukaču obišla je pogone "Šaframa", vodećeg proizvođača začina, tvornicu sokova od voća i povrća "Brana" te u Virovitici "Panonski drvni centar kompetencija".

U virovitičkom skloništu za životinje udomila je kujicu, šestomjesečnu mješanku labradora i terijera.

Popodne je također bila na predstavljanju projekta obnove virovitičkog dvorca Pejačevića. Projekt "5 do 12 za Dvorac" dosad je najveći kojim su se u Virovitičko-podravskoj županiji javili na natječaje za novac iz Europske unije. Više od 80 milijuna kuna potrošit će se na obnovu tog dvorca i okolnog parka, od čega je 66,7 milijuna iz europskih fondova. Radovi su počeli prije godinu dana, a dvorac bi trebao biti otvoren u kolovozu sljedeće godine, na blagdan Sv. Roka, zaštitnika Virovitice.

Hrvatska predsjednica predvečer se susrela i s građanima općine Suhopolja, a dan završila u Otrovancu, u općini Pitomači, na obilježavanju 10. obljetnice Vidre. Sutra završava boravak u Virovitičko-podravskoj županiji, u koju je na dva dana premjestila svoj ured, što je 17. premještanje iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:35