DRŽAVNI POSJET

PREDSJEDNICA U SARAJEVO IPAK STIŽE U SRIJEDU UJUTRO Očekivali su je večeras, ali došlo je do male promjene plana

 CROPIX

Bosanskohercegovački mediji izvijestili su u utorak navečer da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, suprotno ranije najavljenim planovima, nije u 19 sati avionom Vlade RH sletjela na sarajevski aerodrom, nego da to planira učiniti u srijedu ujutro.

Kako javljaju Dnevni avaz i Klix.ba, na aerodrom su već bili pristigli ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vecchio te predstavnici Grada Sarajeva kako bi dočekali hrvatsku predsjednicu, čiji službeni program državnog posjeta, uključujući i svečani doček u 10 sati, kao što smo već izvijestili, počinje u srijedu i u njemu nema nikakvih promjena.

Dio delegacije, koja je trebala dočekati Grabar-Kitarović, aerodrom je napustio oko 19.30 sati, a Cranadak je u kratkom telefonskom razgovoru za N1 kazao da mu nisu poznati razlozi ovakvog poteza. Glasnogovornica sarajevskog aerodroma Sanja Bagarić za N1 je potvrdila da Grabar-Kitarović stiže u srijedu ujutro.

Kao što smo također izvijestili, svi detalji predsjedničina putovanja bit će objavljeni u posljednji tren iz sigurnosnih razloga, ponajprije zbog prosvjeda koji su najavljeni povodom njezina posjeta. Moguće je da se u tome krije i razlog ove promjene u planu putovanja.

Poznato je da će hrvatsku predsjednicu prvo primiti trojica članova Predsjedništva BiH, a razgovarat će se o mnogim otvorenim pitanjima između dvije države. Do posjete dolazi u trenutku kada se intenziviraju u BiH i razgovori o izbornom zakonu, a u veljači se priprema i trilaterala Turske, BiH i Hrvatske. Grabar-Kitarović dolazi u BiH nakon razgovora koje je vodila s turskim predsjednikom Recepom Tayyip Erdoganom, koji je odmah poslije susreta razgovarao i sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Kolinda Grabar-Kitarović susrest će se u Sarajevu i s kardinalom Vinkom Puljićem, te s Majkama Srebrenice, nakon što su nedavno razmijenili i pisma. Očekuje se i razgovor s Denisom Zvizdićem, predsjednikom Vijeća ministara BiH, a nezaobilazna tema bit će sigurno i izgradnja Pelješkog mosta. Nakon Sarajeva predsjednica odlazi u Novu Bilu, a posjetit će i samostan Guča Gora, a u Vitezu će razgovarati s Hrvatima koji su načelnici općina. U Žepču će Grabar-Kitarović posjetiti Katolički centar, a posjet će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

”Glavna poruka s kojom predsjednica odlazi u BiH je da je riječ o prijateljskoj zemlji, a interes je Hrvatske da napreduje prema Europskoj uniji. Predsjednica dolazi čista srca, sa željom da BiH funkcionira kao država i da Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Daytonskim sporazumom. Ništa više i sve druge interpretacije predsjedničinog puta u BiH ne stoje”, tvrde na Pantovčaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:44