RAZRIJEŠEN VITO TURŠIĆ

Predsjednica više nema savjetnika za Inicijativu tri mora

Vito Turšić
 Darko Tomaš / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na osobni je zahtjev razriješila dužnosti savjetnika-koordinatora Inicijative Jadran - Baltik - Crno more Vitu Turšića, doznajemo.

Odluka je stupila na snagu 30. listopada, a predsjednica, kažu u njenom uredu, neće na tu poziciju imenovati novog savjetnika već će njegove poslove preuzeti Kabinet za vanjsku i europsku politiku.

Vito Turšić tako odlazi s Pantovčaka nakon šest godina, kada je 2012. postao predstojnik Ureda tadašnjeg SDP-ova predsjednika Ive Josipovića, a Kolinda Grabar-Kitarović na iznenađenje mnogih ostavila ga je u svom timu nakon pobjede na izborima i imenovala ga u veljači 2015. ravnateljem Savjetničkog vijeća predsjednice, kako bi zadržala kontinuitet rada.

Turšić je na Pantovčak došao nakon što je Joško Klisović postao zamjenik tadašnje ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, a on je došao s mjesta ravnatelja Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prije toga je bio i šef kabineta ministra znanosti i obrazovanja, a njegovi nadređeni cijenili su njegovo iskustvo u državnoj administraciji, pa tako i Grabar-Kitarović, iako su se tada mogle čuti i kritike iz redova HDZ-a zbog njegova imenovanja.

U svibnju 2016. predsjednica je odlučila napraviti racionalizaciju u svom uredu pa je tako ukinula mjesto ravnatelja Savjetničkog vijeća te zamjenice šefice Protokola, a Turšić je tada imenovan savjetnikom-koordinatorom za Inicijativu tri mora.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu, a sada, poručuje za Jutarnji, ide dovršiti poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu.

- Razlozi su osobne prirode. Odlučio sam završiti poslijediplomski studij i obaviti neke obveze privatnog karaktera i to je sve - kaže Turšić.

Turšićeva biografija je opširna - od niza političkih dužnosti do medija i glume u komičnim skečevima. Bio je predavač na Pravnom fakultetu, ima i MBA diplomu, bio je član Uprave u Hrvatskom društvu skladatelja. S raperom Neredom i Tomislavom Lubinom bio je i akter komičarskih skečeva Roberta Knjaza “Ljudi u črnom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 03:36